Saša Magazinović veoma nedvosmisleno upozorava, situacija je alarmantna: “Ako se u svijetu pojavi nova droga, u BiH neće biti zabranjena”

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Saša Magazinović upozorio je na to da u slučaju da se u svijetu ovih dana pojavi nova droga, u Bosni i Hercegovini neće biti zabranjena. Magazinović je pokušao objasniti zašto je to tako i ko je odgovoran. Kako kaže, nekoliko puta je bilo planirano da Vijeće ministara formira komisiju i svaki put “iz nekog razloga” je ovo pitanje skinuto sa dnevnog reda, što zbog primjedbi na odluku, što zbog odsustva ministra sigurnosti (predlagača odluke) sa sjednice.

“Ukratko – Zakon o sprječavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga počinje objašnjenjem da se zakon donosi radi sprovođenja međunarodnih konvencija i standarda, a posebno nedozvoljene proizvodnje i nedozvoljenog prometa opojnih droga”, počinje Magazinović.

U nastavku objašnjava kako sistem funkcioniše.

“Međunarodna tijela dostave informaciju svim državama da se pojavila nova droga. Nakon toga Komisija za sprječavanje zloupotrebe opojnih droga predloži Vijeću ministara odgovarajuću odluku.

Vijeće ministara usvaja odluku kojom se dopunjava lista zabranjenih droga i to je to”, objasnio je Magazinović.

Pojašnjava da ako u ovom lancu neko ne radi, onda droga nije zabranjena i može se prodavati bez odgovarajućih sankcija.

U slučaju Bosne i Hercegovine, dodaje Magazinović, Komisija za sprječavanje zloupotrebe opojnih droga jako dugo vremena čeka imenovanje i u tome jeste problem.

“Nema komisije – nema zabrane za nove droge. Nema zabrane – nema kazne”, pojasnio je Magazinović.

Kako kaže, nekoliko puta je bilo planirano da Vijeće ministara formira komisiju i svaki put “iz nekog razloga” je ovo pitanje skinuto sa dnevnog reda, što zbog primjedbi na odluku, što zbog odsustva ministra sigurnosti (predlagača odluke) sa sjednice.

“Preventivno djelovanje mora postati dio naše kulture, posebno političkog djelovanja, što praktično znači da ova komisija hitno mora biti formirana, raditi u odnosu na pojavu novih oblika droge u sadašnjosti i ne propuštati da završi svoj dio posla u ovom lancu odgovornosti.

PS – ista ova komisija ima važnu ulogu u legalizaciji kanabisa u medicinske svrhe, ali o tome ću posebno govoriti…

Tek tu ima svega…”, zaključio je Magazinović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.