Željku Komšiću “stali na žulj” pa žestoko reagovao: Zašto “veliki Hrvati” iz HDZ-a BiH šute o beogradskom progonu hrvatskih pilota!

Nakon što je srbijansko pravosuđe odlučilo poduzeti kazneni progon protiv hrvatskih pilota tereteći ih za navodne ratne zločine 1995. godine, reagovao je i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

Naime, Tužilaštvo Srbije podiglo je ptužnice protiv penzionisanih pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Danijela Borovića, Željka Jelinića, Zdenka Radulja i Vladimira Mikca uz tvrdnju kako su oni odgovorni za ratne zločine protiv srpskih civila tokom operacije “Oluja” kojom je oslobođen okupirani hrvatski teritorij.

Tereti ih se zbog napada na kolonu izbjeglica kod Bosanskog Petrovca udaljenog desetak kilometara od granice između Hrvatske i BiH te kod mjesta Svodna kod Bosanskog Novog.

Željko Komšić je naglasio da kontinuiranim podizanjem optužnica protiv ljudi koji su branili BiH, a sada kako je vidljivo, protiv onih koji su branili i Hrvatsku, beogradski režim, naglašava, nastoji izmijeniti karakter sukoba koji se vodio tokom 90-ih godina.

“Zanimljivo je da ‘veliki Hrvati’ iz HDZ-a BiH sada šute na pokušaj progona hrvatskih pilota, i Dodikovu podršku tome. Razlog njiihove šutnje zapravo je u strateškoj podršci Beograda i Dodika, HDZ-ovoj politici. Jasno je da se rukovodstvo HDZ BiH plaši svojih mentora iz Beograda više nego bilo koga iz Zagreba”, poručio je Komšić.

Važno je istaći i to da je u optužnici koju je podigla Srbija, navedeno da je u raketiranju kolone ubijeno 13 osoba od kojih je šestero djece, a navodno su 24 osobe ranjene. Srbijansko je tužitlaštvo predložilo da se hrvatskim pilotima sudi u odsutnosti.

U Srbiji su odlučili podići optužnicu uprkos činjenici da je navodni zločin počinjen na teritoriji druge države pozvavši se pri tome na univerzalnu jurisdikciju u slučaju ratnih zločina.

Podsjetimo da se oglasio i Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH rekavši da podržava odluku Srbije o podizanju optužnice za Oluju, a koja se odnosi na zločine u BiH.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je podržao planove srbijanskog pravosuđa da poduzme kazneni progon protiv hrvatskih pilota tereteći ih za navodne ratne zločine 1995. godine.

“Radi bolje i mirnije budućnosti”

Ne spominjući direktno optužnice protiv hrvatskih pilota, Dodik je na svom Twitteru objavio poruku u kojoj je jasno aludirao na pokušaj njihovog progona navodeći kako je 7. i 8. augusta 1995. godine na Petrovačkoj cesti u BiH počinjen “ratni zločin nad nedužnim srpskim civilima, djecom, ženama i starcima”.

– Mi u RS-u podržavamo tužiteljstvo za ratne zločine Srbije i podizanje optužnice protiv počinitelja ovog zločina.

Radi bolje i mirnije budućnost zemalja regije svi trebaju odgovarati za ono što su radili tokom proteklog rata, kao što trebamo njegovati kulturu sjećanja – napisao je Dodik.

Napad na kolonu izbjeglica

Srpsko tužiteljstvo podignulo je optužnice protiv umirovljenih pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Danijela Borovića, Željka Jelinića, Zdenka Radulja i Vladimira Mikca uz tvrdnju kako su oni odgovorni za ratne zločine protiv srpskih civila tijekom operacije Oluja, kojom je oslobođen okupirani hrvatski teritorij.

Tereti ih se zbog napada na kolonu izbjeglica kod Bosanskog Petrovca, udaljenog desetak kilometara od granice između Hrvatske i BiH, te kod mjesta Svodna kod Bosanskog Novog.

Prema navodima iz optužnice, u raketiranju kolone ubijeno je 13 osoba, od kojih šestero djece, a navodno su 24 osobe ranjene.

Srbijansko je tužiteljstvo predložilo da se hrvatskim pilotima sudi u odsutnosti.

U Srbiji su odlučili podignuti optužnicu unatoč činjenici da je navodni zločin počinjen na teritoriju druge države pozvavši se pri tom na univerzalnu jurisdikciju u slučaju ratnih zločina.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.