SDA upozorila: Krajnji rok je četvrtak, 19. maja, ukoliko se obaveze ne izvrše, kadrovi HDZ-a BiH će snositi odgovornost!

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) je saopćeno da je u ovom mandatu HDZ BiH spriječio implementaciju izbornih rezultata, a sada pokušava uskratiti građanima i samo pravo na učešće u slobodnim, poštenim i pravovremenim izborima.

“Neusvajanje Prijedloga odluke o odobravanju raspodjele i korištenja dijela prenesenih sredstava akumuliranog viška prihoda iz prethodnih godina zbog protivljenja ministara HDZ-a BiH na današnjoj telefonskoj sjednici Vijeća ministara BiH definitivna je potvrda da ta stranka radi sve kako bi spriječila održavanje raspisanih Općih izbora”, naveli su.

Ističu da ovakvo postupanje HDZ-a predstavlja direktno kršenje Ustava BiH i važećih državnih zakona.

“Pozivamo nadležne institucije u Bosni i Hercegovini da utvrde eventualno postojanje krivične odgovornosti zbog onemogućavanja izvršavanja ustavne i zakonske obaveze da se osiguraju sredstava za provedbu izbora, te da sankcionišu odgovorne.

Također pozivamo i predstavnike međunarodne zajednice da u skladu sa svojim obavezama sankcionišu odgovorne za opstrukcije”, navode iz SDA.

Odgovornost

Za kraju podsjećaju da krajnji rok za osiguravanje finansijskih sredstava za organizaciju Općih izbora 2022. godine ističe u četvrtak, 19. maja, i da će svu odgovornost za neizvršavanje te obaveze snositi kadrovi HDZ-a BiH.

“Današnja odluka tiče se uskraćivanja elementarnih prava državljana Bosne i Hercegovine”, poručuje ministrica vanjskih poslova i zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Bisera Turković nakon današnjeg propalog pokušaja da ovo tijelo osigura sredstva potrebna za održavanje predstojećih općih izbora.

Podsjetimo, na današnjoj telefonskoj sjednici Vijeća ministara BiH oborena je tačka dnevnog reda o izdvajanju novca za održavanje općih izbora, a koji su raspisani za drugi oktobar ove godine.

Anticivilizacijski čin

“Ono što se desilo je potpuno neprimjereno bilo kojem demokratskom sistemu u svijetu.

Odluka se tiče uskraćivanja elementarnih demokratskih prava državljanima BiH da biraju i da budu birani. To je nešto što se ne smije tolerisati.

Ministri koji sjede u Vijeću ministara BiH su zadužni da izvrše ono što je uslov demokratskog funkcionisanja države i vlasti, a danas je to omogućeno”, navela je Turković.

S obzirom da se radilo o telefonskoj, tačnije sjednici održanoj putem aplikacije viber, nije bilo rasprave, nego je sjednica svedena na glasanje za ili protiv.

Kako je pojasnila Turković, prilikom ovakvih sjednica, ne samo da ne postoje diskusije, nego nisu moguće ni dopune i dodatni zaključci.

Podsjeća i da budžet za ovu godinu još uvijek nije usvojen.
“Očigledno da je riječ o radnjama koje idu na štetu građana BiH. Stvara se nesigurnost, i ekonomska i finansijska, a najviše nesigurnost u ostvarenju prava”, rekla je Turković.

Dodala je kako za održavanje izbora postoje sredstva, te da novac uopšte nije u pitanju, već isključivo politička volja.

Podsjetimo, po izještaju Sekreterijata Vijeća ministara BiH jedini koji su glasali protiv ove tačke dnevnog reda su ministri HDZ-a, dok su svi ostali bili za.

Nižu se reakcije na ovakve poteze, pa je tako zastupnik Naše stranke Damir Arnaut pozvao OHR da nametne izdvajanje sredstava, kao i to da smjene lidera HDZ-a Dragana Čovića sa mjesta predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH.

Komentarima su se pridružile i Arnautove kolege iz klupa Predstavničkog doma Parlamenta BiH, pa je tako Dženan Džonlagić (DF) ustvrdio je kako HDZ po nalogu Rusije blokiraju izbore, a Nenad Nešić (DNS) je u programu N1 naveo kako se radi isključivo o strahu od kraha na izborima.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.