Saopštenje SDA, javno su objavili šta zahtjevaju, Schmdit mora reagovati nakon obustave: Blokiranje izbora je krivično djelo!

Pokušaj HDZ-a da preko kadrova u Vijeću ministara BiH spriječi održavanje Općih izbora u oktobru ove godine kršenje je Dejtonskog mirovnog sporazuma, čime se produbljuje kriza i destabilizacija u Bosni i Hercegovini, kazali su danas iz Stranke demokratske akcije.

“HDZ je u Federaciji BiH blokirao implementaciju rezultata izbora iz 2018. godine. Ne smije se dopustiti da sada blokiraju i samo održavanje izbora 2022. godine”, ističu iz stranke.

Smatraju da je donošenje odluke o finansiranju izbora zakonska obaveza, i ukoliko kadrovi HDZ-a predvođeni ministrom finansija Vjekoslavom Bevandom ne ispoštuju rok koji ističe danas, od pravosudnih institucija BiH traže da poduzmu korake iz svoje nadležnosti.

“Odlučnu reakciju, u okviru mandata koji mu je dodijeljen Dejtonskim mirovnim sporazumom, očekujemo i od Visokog predstavnika”, kazali su iz SDA.

Nema alternative

Ističu da sredstva za izbore moraju biti osigurana, a da bilo čiji stranački interesi ne mogu biti razlog da se građanima uskrati osnovno demokratsko pravo garantovano Ustavom.

Podsjećamo, iz SDA su saopštili da neusvajanje Prijedloga odluke o odobravanju raspodjele i korištenja dijela prenesenih sredstava akumuliranog viška prihoda iz prethodnih godina zbog protivljenja ministara HDZ-a BiH na telefonskoj sjednici Vijeća ministara BiH definitivna je potvrda da ta stranka radi sve kako bi spriječila održavanje raspisanih Općih izbora sapšteno je iz stranke SDA.

“U ovom mandatu HDZ BiH je spriječio implementaciju izbornih rezultata, a sada pokušava uskratiti građanima i samo pravo na učešće u slobodnim, poštenim i pravovremenim izborima.

Ovakvo postupanje HDZ-a BiH direktno je kršenje Ustava BiH i važećih državnih zakona.

Pozivamo nadležne institucije u Bosni i Hercegovini da utvrde eventualno postojanje krivične odgovornosti zbog onemogućavanja izvršavanja ustavne i zakonske obaveze da se osiguraju sredstava za provedbu izbora, te da sankcionišu odgovorne.

Također pozivamo i predstavnike međunarodne zajednice da u skladu sa svojim obavezama sankcionišu odgovorne za opstrukcije.

Podsjećamo da krajnji rok za osiguravanje finansijskih sredstava za organizaciju Općih izbora 2022. godine ističe u četvrtak, 19. maja, i da će svu odgovornost za neizvršavanje te obaveze snositi kadrovi HDZBiH.” saopšteno je iz jučer iz SDA.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.