Ovo je strašno, Čović: “Ja ne želim u Briselu sjediti sa dva “bošnjačka” člana Predsjedništva i staviti s njima zajednički potpis na neki dokument”

HDZ BiH održao je sjednicu Predsjedništva stranke, na kojoj je bilo riječi o izborima u oktobru, nametanju odluke Christiana Schmidta, američkim sankcijama predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari (HDZ), odlasku u Bruxelles.

HDZ i HNS još uvijek nisu izašli sa imenima kandidata za predstojeće Opće izbore u BiH. Ono što je sigurno, danas je Dragan Čović iz utrke za kandidata na poziciju člana Predsjedništva isključio trenutnog gradonačelnika Mostara Maria Kordića.

Istakao je se nada da će Mario Kordić završiti svoj gradonačelnički mandat na toj poziciji. Dodao je da o sebi ne razmišlja i da bi volio da to bude neko mlađi.

“Marinko Čavara je spasio Federaciju BiH”

Čović je poručio da je Čavara sačuvao Federaciju BiH i da je iznenađen sankcijama američke administracije.

“Danas smo dali jasan stav o radu predsjednika Federacije BiH u ovom vremenu kada nemamo uspostavljenu izvršnu vlast, on je čuvao Federaciju BiH da radi. Uvažavamo njihovo pravo da rade, ali je ovo potpuno pogrešna osoba”, rekao je Čović.

Osvrnuo se i na odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta o finansiranju izbora.

“Mi smo uradili sve za proračun u 2022. i gospodin Bevanda. Neki su to tumačili da mi opstruiramo i da ne želimo izbore. Kako tobože spriječavamo CIK. Došli smo do prijedloga proračuna koji je u proceduri i odluke koja je transparentna i da unaprijed imamo osigurana sredstva.

Začuđujuća je intervencija o nametanju odluka. Mi poštujemo odluke koje su donosene, ali skrećemo pozornost da to nije način pogotovo tamo gdje je institucija reagirala koja je trebala reagirati”, kazao je.

“Ne želimo ići u Bruxelles samo da se slikamo”

“Ne znamo da li ćemo ići u Bruxelles na razgovor sa gospodinom Charles Michelom“, kaže Čović i dodaje da bilo kakav odlazak i slikanje reda radi bio nepotreban.

“Ako se otvori prostor za razgovore o izmjenama Izbornog zakona tu bi mogli razgovarati. Ovisi ko će biti pozvan, pisalo je predsjednici svih stranaka koji čine Parlamentarnu skupštinu. Ipak to je osnovna ideja i da će biti članovi Predsjedništva BiH.

Ja ne želim tamo sjediti sa dva “bošnjačka “člana Predsjedništva i staviti s njima zakjednički potpis na neki dokument. Cijenim trud Michela, poslaćemo pismo i reći kako imamo uvjete za EU put BiH to je da se izmjeni Izborni zakon, da se odlike Ustavnog suda i suda u Strazburu provedu”, rekao je Čović.

Još je dodao da je “političko Sarajevo” blokiralo procese oko izmjene Izbornog zakona su djelimično uspjeli.

“Takav odnos nije korektan”, kazao je Čović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.