Šef Delegacije EU u BiH, ambasador Johann Sattler: “Ja ne vidim neku logiku za još nekom rundom pregovora…”

Šef Delegacije EU u BiH, ambasador Johann Sattler kaže kako nikoga ne bi mogao izdvojiti kao šampiona evropskih vrijednosti, iako je to rekao za Dragana Čovića, predsjednika HDZ BiH.

– Ako pogledam unazad ove tri godine koliko sam u BiH, rekao bih da ne bih mogao izdvojiti nikoga kao šampiona kao predvodnika evropskih integracija.

To (izjava o Čoviću, op.a.) je bilo s početka mog mandata, ja ne poričem izjavu koju sam dao i evo nakon tri godine mogu reći da ne vidim puno šampiona evropskih integracija, ja ih više vidim u mladima, civilnom društvu, određenim političkim subjektima koji zagovaraju neka evropska rješenja ali generalno gledano nema pravog fokusa na evropski put – kazao je Sattler u emisiji “U fokusu” na OBN-u.

Kada je riječ o nastavku pregovora o Izbornom zakonu BiH i mogućnosti da to bude u Briselu, Sattler nije optimista.

– Mislim da se zatvara neka šansa i prilika, ja ne vidim neku logiku za još nekom rundom pregovora, u krajnjem slučaju mi smo u posljednjih 9-10 mjeseci imali šest intenzivnih krugova pregovora dan-noć, vikendi, sedmice, tako da ja ne vidim trenutno obrazloženje da se pokreće još jedna nova runda pregovora.

Ukoliko politički lideri mogu nešto usaglasiti, eventualno potpisati, ja mislim da bi nam bilo zadovoljstvo da budemo domaćini i pozovemo ih u Brisel, ali ja bih preferirao da to bude u BiH. Ne znam zašto bi trošili novac poreskih obveznika za neku ceremoniju potpisivanja u Briselu.

Ako su nešto dogovorili, dajte da vidimo, ali za sada ne vidim – precizirao je Sattler.

Iako prijedlog Zakona koji je uputio HDZ BiH u Parlament BiH Sattler nije detaljno vidio, ističe kako ne vidi logiku zašto bi pitanje nacionalnosti i pripadnosti konstitutivnim narodima bilo na ličnim dokumentima.

Naglašava da će izbori biti održani, bez obzira na to da li će biti izmjena Izbornog zakona BiH.

– Naša želja je bila da imamo unaprijeđen Izborni zakon u smislu korupcije i paketa integriteta. Taj paket unapređenja integriteta izbornog procesa bi mogao proći parlamentarnu proceduru, ima još koja sedmica, ali imamo pravni osnov koji je primijenjen u prethodnom ciklusu i postoji pravni okvir za održavanje izbora – ocjenjuje Sattler.

Poziva građane da izađu na izbore i glasaju, a posebno je zahvalio građanima BiH što nisu zaboravili Ukrajinu.

– Sarajevo će biti, sve drugo će proći. Isto važi za Mariupolj, Harkiv… – dodao je Sattler.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.