Šef EU delegacije u BiH Johann Sattler otvoreno: BiH traži kandidatski status EU dok odbija zakonske reforme, to je razočaravajuće

Johann Sattler, šef delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini oglasio se na svome Twitter profilu nakon što su u Domovima naroda Parlamenta FBiH i BiH oboreni Zakon o sprečavanju sukoba interesa, kao i usaglašavanje sankcija Rusiji sa onim iz Evropske unije.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je jučer usvojio Odluku o zahtjevu za dodjeljivanje kandidatskog statusa po ubrzanoj proceduri BiH kako bi takva inicijativa bila upućena prema Evropskoj uniji. Na istoj sjednici delegati su odbili prihvatiti prijedlog Zakona o sprečavanju sukoba interesa, kao i usklađivanje reakcije BiH sa reakcijom EU.

Ovakvo ponašanje s pravom ljuti međunarodnu zajednicu, s obzirom na to da tražimo da nam otvore vrata Unije u isto vrijeme dok odbijamo njihove regulative.

“Razočaravajući dan u parlamentima jučer. Traži se kandidatski status dok se odbijaju ključne zakonske reforme o vladavini prava”, poručio je Sattler.

Osim toga, osvrnuo se i na Dom naroda Parlamenta FBiH, vjerovatno zbog usvojenih amandmana koji prave dodatnu konfuziju u Zakonu o zabrani pušenja ja javnim mjestima u FBiH.

“Neusklađivanje s mjerama EU protiv Rusije i neprecizna zabrana pušenja koja se ne može primijeniti. Još jedan dan propuštenih prilika”, razočarano je konstatirao šef delegacije EU.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.