Komandant EUFOR-a Anton Wessely stigao u BiH, otvoreno priznao da ga je oduševilo vozilo TRB-a

Zamjenik ministra odbrane BiH za upravljanje resursima Mirko Okolić i zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH za upravljanje resursima general-bojnik Gojko Knežević danas su sa komandantom EUFOR-a general-bojnikom Antonom Wesselyjem posjetili zavod Tehnički remont Bratunac (TRB) u Bratuncu.

Tokom radnog posjeta, koji je organiziran u cilju upoznavanja s proizvodnim kapacitetima TRB-a u Bratuncu, zamjenik ministra obrane BiH Okolić je istaknuo da je želja kroz ovakve sastanake u domaćoj i međunarodnoj javnosti promovirati domaće proizvode iz BiH, ne samo iz Bratunca, nego i ostalih kompanija iz BiH.

Komandant EUFOR-a general Wessely je izrazio zadovoljstvo organiziranim posjetom.

Istaknao je da ga je pri prošlom njegovom posjetu Bratuncu posebno oduševilo vozilo iz proizvodne linije TRB-a te je sada došao sa svojim osobljem upoznati se s ostalim proizvodima.

Predsjednik upravnog odbora TRB-a Slavenko Ristić iskoritio je prigodu te gostima predstavio oklopno višenamjensko vozilo Despot i još neke proizvode.

On je izrazio nadu da će se ovakvi posjeti u budućnosti intenzivirati, s ciljem ostvarivanja uzajamne suradnje.

Inače, Despot pripada katеgoriji savrеmеnih oklopnih vozila namеnjеnih obavljanju veoma širokog spektra misija iz domеna i dеlokruga jеdinica policijе i oružanih snaga. Osnovni koncеpt vozila bazira sе na višenamenskoj šasiji sačinjenoj od savremenih sklopova pogona i prenosa snage, te nezavisnim sistemom oslanjanja koji omogućava visok stepen pokretljivosti u svim terenskim i vremenskim uslovima.

Podsjećamo, treba istaći da su ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić i zamjenica pomoćnika ministra odbrane Sjedinjenih Američkih Država za Rusiju, Ukrajinu i Evroaziju Laura Cooper, u srijedu, 13. jula 2022. godine u Sarajevu, saopćili su da će Vlada Sjedinjenih Američkih uložiti još 23 miliona dolara za jačanje helikopterskih kapaciteta Oružanih snaga BiH.

U obraćanju medijima po okončanju bilateralnih odbrambenih konsultacija delegacija MO BiH i MO SAD, koje su u srijedu održane u Domu OS BiH, Cooperova je najavila i daljnju pomoć u opremanje Bataljonske borbene grupe lake pješadije OS BiH, koja je deklarisana za učešće u budućim operacijama NATO-a, zatim oformljavanje Medijsko-informativnog centra (MIC) OS BiH, te izgrađivanja novih sposobnosti djelovanja u kibernetičkom prostoru.

„Razgovarali smo o zajedničkim sigurnosnim izazovima i načinima kako ih možemo riješiti te kako dalje pojačati sposobnosti OS i MO BiH. Naši će timovi i dalje raditi na tome“, saopćila je zamjenica pomoćnika ministra odbrane SAD.

„Ovaj naš napor odražava našu predanost za dalje očuvanje sigurnosti u Bosni i Hercegovini i nastavku razvoja njenih oružanih snaga. Oružane snage BiH jedna su od najuspješnijih priča u Bosni i Hercegovini, sa svojom integriranom multietničkom organizacijom, posvećenoj odbrani i sigurnosti svih građana ove zemlje“, zaključila je tada Cooper.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.