Komandir policije u Tešnju Jusuf Katica govorio za sarajevske medije, otkrio je nepoznate detalje: “Nesebičnu pomoć imam od svoja dva sina Ćamila i Kerima”

Jusuf Katica, komandir Policijske stanice u Tešnju, pored matičnog posla ima i svoj hobi koji je prerastao u lijepu priču.

Dok je davne 1997. godine čitao novine prvi put se upoznao sa rasom psa Rotvajler, to je ono što je njegovu pažnju pojačalo i pobudilo interesovanje za posjedovanje takvog psa.

U to vrijeme na području Tešnja ova rasa je poprilično bila nepoznata, Jusuf je odlučio prvi nabaviti jednog takvog psa. Već 2000. godine imao je formirano leglo ženke koju je pronašao u srbijanskoj Senti.

Godinu ranije, upoznavajući sve više rasu Rotvajlera i ljude koji uzgajaju ove pse, kupio je jedno štence od tadašnjeg Svjetskog prvaka s kojim je stekao titulu vlasnika najjačeg rotvajlera u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Od kako zna za sebe ima pse

Od ljubavi i hobija krenuo je biznis. Vlasnici pasa iz ove rase, iz susjednih zemalja pohrlili su u Tešanj sa svojim ženkama na parenje sa Katicinim mužijakom.

Naravno, Jusufov prvi susret s psima nije susret s rotvjalerom, i ranije je imao pse. Prije rotvajlera uzgajao je „njemačke ovčare“, s tom rasom je također bio prvi vlasnik 1985. godine koji je imao crnog njemačkog ovčara u Bosni i Hercegovini.

“Od kako znam za sebe, uvijek sam imao psa – prisjeća se Katica.

Ni veterinar nije znao da postoji rotvajler

U šaljivom tonu nam je ispričao jednu smiješnu situaciju, koja je potvrdila njegove ranije tvrdnje da u to vrijeme niko nije znao da postoji rotvajler.

“Kada sam nabavio prvog rotvjalera u Tešnju a zatim odveo veterinaru, on me upitao: „Gdje si nabavio dobermana?“ – kroz smijeh nam govori Katica.

Zahvaljujući Jusufu danas na ovom području o ovoj rasi se mnogo zna. Kod uzgoja pasa nesebičnu pomoć ima od svoja dva sina Ćamila i Kerima, koji su usavršili sve što je potrebno za uzgoj ove rase.

Njegova ljubav prema psima najbolje se ogleda u tome da je kroz njegove „ruke prošlo“ 300 pasa iz vlastitog legla, godišnje uzgoji čak petnaest pasa.

Ljubav zahtijeva odricanje i ulaganja.

Kako je kazao za Hayat.ba, mnogo je posla oko uzgoja pasa i da ljubav sama po sebi nije dovoljna.

Uglavnom uzgojim dva legla godišnje od dvije ženke. Potrebna su dva mjeseca da se štenci podignut, pribave rodovnici, vakcine i tako dalje. Tek tada su štenci spremni za prodaju – kaže Katica za Hayat.ba.

Psi iz Jusufovog legla se nalaze širom svijeta, uglavnom su to Sjedinjene Američke Države, Rusija, Njemačka, Austrija, Srbija, Hrvatska, Slovenija..

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.