Komšić na Vlašiću direktno kolegi iz Predsjedništva BiH: “Bećirović kaže da nismo bili nikad razjedinjeniji i više podijeljeni. Ja nisam ni razjedinjen ni podijeljen”

Na Vlašiću se danas održava veliki skup pod nazivom “Dani pobjede, dani ponosa” na koji su pristigli i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Denis Bećirović.

Manifestacija se održava u znak sjećanja na pobjedu Armije BiH pod vodstvom generala Mehmeda Alagića iz marta 1995. godine kada je oslobođen najviši vrh Vlašića.

Planirano je da bude podignuta zastava Republike Bosne i Hercegovine dimenzija 5×10 metara na jarbolu visine 17,5 metara.

Na spomen park Galica je, osim članova Predsjedništva BiH, stigao i reis-ul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović te drugi predstavnici vjerskog i političkog kora u državi.

Prilikom obraćanja prisutnima, Bećirović se osvrnuo na uspjeh Alagića te kazao da je njegova pobjeda označila kraj rata. Istaknuo je da se Bošnjaci nikada neće odreći svojih heroja i komandanata jer narod koji to uradi nema budućnost.

Iz bitke na Vlašiću kazao je da mladi danas mogu dosta toga naučiti. Prva lekcija je da ne postoje prepreka, druga da je zajednički moguće sve, treća da je BiH domovina za koju se vrijedi boriti i četvrta je lekcija o pobjedničkom mentalitetu i Vlašiću kao dokazu da su pobjede moguće.

“Aveti prošlosti ponovo su probuđeni. Već nekoliko mjeseci svjedočimo napadu na ustavni poredak BiH koji još uvijek nije zaustavljen. To je najteži udar na temelje Dejtona od 1995. do danas, to je prijetnja koju niko nema pravo gurnuti pod tepih”, rekao je Bećirović.

“Kolega Bećirović je rekao da nismo bili nikad razjedinjeniji i više podijeljeni. Ja nisam ni razjedinjen ni podijeljen. Ja sam tačno tamo gdje sam stajao od ‘92. do 95. ..

Neću da me lažu.

Poštujem silu koja stoji na njihovoj strani, ali ne dozvoljavam da, nakon svega što smo prošli i što sam prošao, i dalje misli da sam samo jedan glupi Bosanac”, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić govoreći na Vlašiću, na manifestaciji “Dani pobjede, dani ponosa“.

Istaknuo je da je 1992. do 1995. bilo lakše pričati o neprijateljima jer su linije između prijatelja i neprijatelja bile jasne. Danas kaže da imamo problem, ne samo s politikom s istoka, nego i sa zapada.

“I jedan i drugi susjed misle da je prošlo dovoljno vremena, da ovu zemlju mogu dobiti politički što nisu mogli u ratu, imaju za to saveznike u onima koji smo mislili da su nam prijatelji”, kazao je.

Načelnik općine Travnik i ratni general Kenan Dautović obrati se prisutnima.

“S Vlašića smo danas poslali jasnu poruku svim patriotima kojima je Bosna i Hercegovina u srcu, da smo jedinstveni i beskompromisni u očuvanju domovine i da smo sposobni izdići se iznad partikularnih interesa bilo koje vrste i prirode, da bismo je očuvali i odbranili a još jasniju poruku šaljemo onima koji ne voli Bosnu i Hercegovinu koji bi željeli da ona nestane,

da smo je spremni braniti svim dozvoljenim sredstvima i po svaku cijenu zato smo danas u zvuke himne Republike Bosne i Hercegovine, na najvišem vrhu Vlašića podigli monumentalnu zastavu s ljiljanima baš onako kako je to uradio naš komadant rahmetli general Mehmed Alagić kada su združene snage armije Republike Bosne i Hercegovine oslobodile Paljenik, najviši vrh Vlašića i najavili svoj pobjedonosni hod ka konačnom oslobođenju države”, rekao je.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.