Komšić nakon susreta s Mesićem: “Stipe dobro poznaje prilike, a u jednom se slažemo bez dileme – građanska država!”

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić sastao se danas sa bivšim predsjednikom Hrvatske Stjepanom Mesićem.

Komšić je na svom Facebook profilu podjelio fotografiju sa Mesićem gdje je napisao da mu je uvijek drago razgovarati i razmijeniti mišljenje sa prijateljem BiH.

“Uvijek mi je drago razgovarati i razmijeniti mišljenje sa predsjednikom Mesićem, prijateljem naše Bosne i Hercegovine. Stipe vrlo dobro poznaje prilike u BiH i regiji, a u jednom se slažemo bez dileme – jedino rješenje za Bosnu i Hercegovinu je građanska država!”, napisao je Komšić.

Bivši predsjednik Predsjedništva SFRJ i bivši predsjednik Hrvatske također je za Komšića uvijek imao riječi pohvale. U jednom svom intervjuu je biranje Komšića za člana Predsjedništva BiH nazvao ‘civilizacijskim pomakom i iskorakom’.

Podsjećamo, Komšić se nedavno sastao sa delegacijom Komiteta za evropske poslove Predstavničkog doma Kraljevine Nizozemske.

Tokom sastanka predstavnici nizozemske delegacije istakli su razloge svoje posjete Bosni i Hercegovini, navodeći da se žele što bolje upoznati sa aktuelnim političkim i društvenim procesima u Bosni i Hercegovini.

Delegacija Komiteta za evropske poslove Predstavničkog doma Kraljevine Nizozemske izrazila je zabrinutost zbog najave blokade općih izbora, te istkala da oktobarski izbori trebaju biti održani.

Komšić je izrazio zahvalnost Komitetu za evropske poslove Predstavničkog doma Kraljevine Nizozemske zbog principijelnog i dosljednog stava Kraljevine Nizozemske u pogledu zahtjeva za ispunjenjem evropskih pravnih standarda koji su preduslov za evropski put Bosne i Hercegovine, kao i zahvalnost za principijelan stav kada je riječ o antievropskom principu konstitutivnosti naroda.

Sagovornici su razgovarali i odnosu građana Bosne i Hercegovine prema aktuelnim političkim pitanjima, zaključivši da svi građani Bosne i Hercegovine, bez obzira na njihovo etničko porijeko moraju biti jednaki pred zakonom.

Konstatovano je da pojedini predstavnici međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini moraju biti precizniji kada govore o protivljenju pojedinih politika usvajanju reformskih zakona, kako bi se jasnije utvrdila politička odgovornost za aktuelne blokade.

Tokom sastanaka istaknuto je da etnički koncept uređenja društva i države producira organizovani kriminal i sistemsku korupciju te da takav koncept kroz provođenje reformi mora biti odbačen.

Ispred Komiteta za evropske poslove Predstavničkog doma Kraljevine Nizozemske sastanaku su prisustvovali; Attje Kuiken, Ruben Brekelmans, Jasper van Dijk, Kati Piri, Corinne Ellemeet, Tanahan Kuzu, Jan Peternotte, i Renee Konings.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.