Komšić o provokacijama iz Mađarske: Šta očekivati? Da predlože neko rješenje muslimanskog pitanja.. To je strašno!

Posljednje Vijesti

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić komentarisao je za “Radiosarajevo” posljednju izjavu Zoltana Kovacsa, portparola mađarskog premijera Viktora Orbana, koji je istakao da je “izazov sa BiH kako integrirati zemlju za dva miliona muslimana”.

Komšić je istakao da takve poruke iz Mađarske Evropu vraćaju u tridesete i četrdesete godine prošlog stoljeća.

“Takve izjave mogu se jasno nazvati fašističkim! To Evropu vraća u tridesete i četrdesete godine prošlog stoljeća i takvi stavovi više su problem Evrope u cijelosti nego Bosne i Hercegovine i muslimana u Bosni i Hercegovini.

Pitam se šta se sljedeće može očekivati od tipova poput Orbana, Dodika i sličnih. Da predlože neko konačno rješenje muslimanskog pitanja, protjerivanje bosanskohercegovačkih muslimana u Tursku, možda? To je strašno!

Otvarati pitanje egzistencije jednog naroda na nekom prostoru zbog njegove etničke ili vjerske pripadnosti, podsjeća na najmračniji period u istoriji Evrope. Evropa se mora tome oduprijeti. Mislim da je svima jasno o čemu se tu radi, a nama u BiH ponajviše”, rekao je Komšić u intervjuu za portal “Radiosarajevo.ba”.

Podsjećamo, nakon izjave portparola Vlade Mađarske Zoltana Kovacsa koji je na Twitteru napisao da je “izazov s Bosnom kako integrisati državu koja ima dva miliona muslimana”, reagovali su iz Instituta za istraživanje genocida Kanada predvođenim Emirom Ramićem.

“Bošnjaci – bosanski muslimani su drevni, evropski narod sa vlastitom i bogatom historijom, kulturom, tradicijom, jezikom, narod koji je obogatio Evropu.

Ovakvu profašističku, anticivilizacijsku, neljudsku izjavu može dati samo onaj ko mrzi Bošnjake, bosanske muslimane, onaj ko negira njihov identitet, onaj ko negira državu BiH, pa samim tim u Evropsku Uniju.

Podsjećamo Orbane i njegove pristalice da su bosanski muslimani na početku drugog svjetskog rata u porobljenoj Evropi bili primjer, paradigma, univerzalne poruke svima u Evropi kako se u vremenu zla, razaranja, ubijanja i beščašća odgovara tom zlu odgovornošću, brigom i zaštitom drugog i slabijeg kroz više Rezolucija kojima se osudilo zlo Nezavisne Države Hrvatske.

Iz tih Rezolucija Evropa je crpila poruku da se svako ugnjetavanje i gaženje ljudskih prava, u ma kojem vremenu, mora jasno i bezrezervno osuditi i da se ljudi ne smiju ni na koji način proganjati, ponižavati zbog razlika u boji kože, rase, spola, jezika i vjere. Rezolucije su Bošnjacima, ali i Evropi putokaz kako se svakom zlu valja suprotstaviti i pokazivati uvijek ljudsko lice po kome je svaki čovjek Božije stvorenje i brat.

Odbacujući navedene neljudske izjave tražimo od nadležnih bosanskohercegovačkih organa zabranu dolaska Orbana u Sarajevo 25. januara 2022.. On ne zaslužuje gostoprimstvo u BiH jer ga većina građana prezire – navode iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Leave your vote