Komšić uputio izravnu instrukciju Biseri Turković: “Već smo se pridružili stavovima EU, postupajte po Povelji UN-a!”

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, u vezi s navodima o potrebi za kreiranjem stava Bosne i Hercegovine o agresiji Ruske Federacije na Ukrajinu, uputio je instrukciju ministrici vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Biseri Turković.

“U vezi s navodima o potrebi za kreiranjem stava Bosne i Hercegovine o agresiji Ruske Federacije na Ukrajinu, želim vam skrenuti pažnju da je Bosna i Hercegovina kao članica Ujedinjenih nacija i potpisnica Povelje UN-a”, naglasio je u istrukciji predsjedavajući Predsjedništva Komšić.

Naime, Poveljom UN-a se izričito zabranjuje napad na međunarodno priznate države članice UN-a, kao i vojne aktivnosti usmjerene prema državama članicama bez saglasnosti Vijeća sigurnosti UN-a.

“Stoga smatram nepotrebnim da se Predsjedništvo Bosne i Hercegovine izjašnjava i glasa o primjeni elementarnih principa međunarodnog prava definiranim u Povelji UN-a, koje smo potpisnici, i koji su na snazi od 1945. godine i predstavljaju civilizacijska dostignuća savremenog svijeta”, naveo je Komšić.

Nadalje, Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju između Bosne i Hercegovine i Evropske unije i njenih država članica u članu 10. (2) d), govori da je Bosna i Hercegovina obavezna poduzimati korake kako bi se unaprijedili zajednički stavovi o sigurnosti i stabilnosti u Evropi, uključujući saradnju u oblastima obuhvaćenim zajedničkom vanjskom i sigurnosnoom politikom Evropske unije.

Osnove Strategije vanjske politike Bosne i Hercegovine jasno ističu sljedeće:

“Bosna i Hercegovina kroz provođenje svojih vanjskopolitičkih ciljeva treba da djeluje u skladu s obavezama koje proističu iz zaključenih i prihvaćenih sporazuma i drugih međunarodnih instrumenata te članstva u međunarodnim organizacijama i asocijacijama”, naglasio je.

“Smatram kako je glasanje u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, o tome da li Bosna i Hercegovina treba ili ne treba ispunjavati međunarodne obaveza koje je preuzela potpisivanjem citiranih međunarodnih akata, stoga nepotrebno. Predlažem vam da se u svojim daljnjim aktivnostima po pitanju agresije na Ukrajinu Ministarstvo vanjskih poslova BiH rukovodi pomenutim načelima međunarodnog prava, koja su neupitna”, zaključio je Komšić.

“Bosna i Hercegovina se već pridružila stavovima Evropske unije u Ujedinjenim nacijama, kao i na glasanju za supenziju Ruske Federacije iz Vijeća Evrope. Sukladno tome su stavove Bosne i Hercegovine već iznijeli i šefovi misija Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama u New Yorku i pri Vijeću Evrope u Strasbourgu”, podsjetio je Komšić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.