in , ,

KONAČNA ODLUKA ANGELE MERKEL I PREMIJERA U Njemačkoj produžen “Lockdown” i to do 14. februara!

Njemačka kancelarka Angela Merkel (CDU) i premijeri 16 saveznih država ovog su utorka na online sastanku donijeli nove odluke

Njemačka kancelarka Angela Merkel (CDU) i premijeri 16 saveznih država ovog su utorka na online sastanku donijeli nove odluke o mjerama ograničenja u Njemačkoj.

Prema toj odluci, Njemačka u “lockdownu” ostaje do 14. februara, prenose njemački mediji uz napomenu da će se premijeri saveznih država posebno obratiti javnosti u svojim državama i konkretnije objasniti neke od donesenih odluka.

To znači da su restorani, zabavni sadržaji i trgovine izuzev prehrane i dalje zatvoreni.

Kontakti u sljedeće tri sedmice se moraju svesti na apsolutni minimum.

Privatna okupljanja i dalje su dopuštena među članovima kućanstva i uz najviše jednu osobu iz drugog kućanstva.

Zaštitne maske su obavezne u trgovinama i u javnom prevozu.

Škole su zatvorene do 15. februara uz online nastavu. Za završne razrede mogu se donijeti zasebni propisi. Isti se postupak koristi u vrtićima i dnevnim centrima.

Moraju se poduzeti posebne zaštitne mjere za domove za starije i nemoćne osobe. Maske FFP2 i brzi testovi bi trebali zaštititi stanovnike. Primjerice, savezna vlada želi obavezno testiranje nekoliko puta sedmično za osoblje u domovima penzionera, te ustanovama za njegu za posjetitelje regija s povećanom incidencijom koronavirusa.

Kontakte u javnom prevozu treba smanjiti tako da broj putnika ne prelazi trećinu redovno dopuštenog broja putnika u prevoznom sredstvu i da se se putnici mogu pridržavati pravila o međusobnoj udaljenosti.

Smanjen broj putnika u javnom prevozu trebao bi se postići što većim brojem građana koji rade od kuće, izjednačavanjem prigradskog prometa tamo gdje je to moguće i potrebno, korištenjem dodatnih prijevoznih sredstava i smanjenjem prisutnosti u obrazovnim institucijama.

Ostaju mjere i za vjerske službe u crkvama, sinagogama i džamijama, kao i okupljanja drugih vjerskih zajednica. Vjerske službe dopuštene su samo ako se zadrži minimalna udaljenost od 1,5 metara, svi moraju imati zaštitne medicinske (hirurške) ili FFP2 maske, a zabranjeno je zajedničko pjevanje – prenosi Fenix magazin. Okupljanje s više od 10 učesnika mora se prijaviti nadležnom regulatornom uredu najmanje dva radna dana unaprijed.

Rad od kuće trebao bi biti moguć kad god je to moguće. Ako je posao moguć samo na radnom mjestu, poslodavci bi trebali radnicima osigurati zaštitne maske. Poslodavci bi također trebali omogućiti fleksibilno radno vrijeme kako bi se izjednačio prigradski saobraćaj.

Prema nacrtu rezolucije, do sredine februara bi se trebao “razviti koncept sigurne strategije otvaranja koji također stvara potrebne uvjete za sprečavanje ponovnog porasta broja koronavirusa”.

NASA je upravo objavila vrlo uznemirujući video

Bakir Izetbegović najavljuje: “Krajnja faza je Dejton 2, BiH sa multietničkim regijama!”