Kontroverzni detalji izlaze na vidjelo: Šta piše u izjavi političara iz RS? Formirati posebnu jedinicu za nadzor entitetske linije

Predstavnici političkih partija u RS-u, na čelu sa Miloradom Dodikom, održali su danas sastanak u Banjoj Luci na kojoj je utvrđena zajednička izjava kao odgovor na izjavu političara iz FBiH o, također, pitanju državne imovine.

Fotografije zajedničkog nacrta izjave o državnoj imovini objavio je RTRS, a potpisivanje izjave Dodik je zakazao za ponedjeljak u 15 sati.

U ovom nacrtu izjave, potpisnici su konstatovali da traže sazivanje posebne sjednice NSRS na kojoj bi se raspravljalo i odnijela odgovarajuća odluka o postupcima organa RS i predstavnika RS u državnim institucijama.

Potpisnici se, potom, u tački tri ove izjave pozivaju na Dejtonski sporazum i Aneks 2 gdje “BiH ne posjeduje teritoriju nego samo spoljnu granicu”.

Nadalje, u nacrtu izjave obavezuju se političari iz RS da predlože Parlamentarnoj skupštini BiH usvajanje Zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH.

Pozivaju potpisnici izjave, potom, svjedoke Dejtonskog sporazuma da reaguju na “pokušaje razgradnje Dejtonskog sporazuma”. U protivnom će, kako piše u tački sedam “Republika Srpska zadržati pravo da konačno odluči o svom budućem statusu”.

Također, danas je konstatovano i tako navedeno u tački osam da će se RS obratiti Srbiji i Hrvatskoj sa zahtjevom da se zaštiti opći okvirni sporazum. Naloženo je i ovom izjavom obavezali su sudije Ustavnog suda BiH iz RS-a da obustave rad u toj instituciji sve dok se ne usvoji Zakon o Ustavnom sudu BiH.

“Zadužuje se Vlada RS da nastavi započete pregovore sa Vladom FBiH s ciljem definisanja granične linije između RS-a i Federacije BiH”, navedeno je dalje u nacrtu izjave. Također, u istoj tački 17. navodi se kako se “obavezuje MUP RS da formira posebnu organizacionu jedinicu unutar MUP-a koje će vršiti nadgledanje granice između entiteta”.

Također, naveli su da će RS, posebnom odlukom NSRS-a, ukinuti nadležnosti Suda BiH i Tužilaštva BiH, ostaju privrženi misiji EUFOR-a “Althea” ali uz uslov da ne dođe do povećanja broja vojnika.

Za kraj, kao posljednja tačka, navedeno je sljedeće:

“Ukoliko se nastavi antidejtonsko djelovanje Ustavnog suda BiH i političkih predstavnika iz FBiH prema RS-u, RS će ponuditi FBiH potpisivanje sporazuma o mirnom razdruživanju”.

Podsjećamo, današnjem sastanku se nisu odazvali lideri PDP-a Branislav Borenović i Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović – prenosi Klix.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.