Košarkaši BiH saznali rivale u kvalifikacijama za Eurobasket: U grupi smo s Hrvatskom

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine danas je nakon žrijeba dobila rivale u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo koje će se održati 2025. godine.

Naša selekcija igrat će u grupi F protiv Francuske, Hrvatske i Kipra.

Na Eurobasket će se plasirati 24 selekcije, odnosno po tri najbolje iz svake grupe, osim onih u koje će biti raspoređene zemlje domaćina Evropskog prvenstva – Kipar, Finska, Poljska i Latvija.

Upravo u takvoj grupi se našla i BiH. Iz naše grupa će tako uz Kipar na završni turnir ići preostale dvije najbolje plasirane ekipe.

Utakmice će se igrati u tri kvalifikacijska “prozora”. U svakom će biti odigrana po dva kola.

Prvi termin je od 19. do 27. februara naredne godine, drugi od 18. do 26. novembra 2024. godine, a treći od 17. do 25. februara 2025. godine.

U međuvremenu, izabranici Adisa Bećiragića igrat će pretkvalifikacije za Olimpijske igre.

Već u nedjelju igramo protiv Portugala, dan kasnije odmjerit ćemo snage s Poljskom, a 16. augusta igramo s Mađarskom.

Inače, Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) je poslala dopis u kojem je obavijestila Košarkaški savez Bosne i Hercegovine kako Amar Alibegović u reprezentaciji naše zemlje više neće imati status naturalizovanog stranca.

To znači da košarkaš turskog Bodruma sada bez ikakvih restrikcija i takozvane “zvjezdice” u rosteru može nastupati za naše Zmajeve.
“Mnogo napora je uloženo, stoga smo presretni ishodom. Velika pobjeda Saveza. Isplatio se kvalitetan rad, jedinstvo unutar UO. Ovo je rezultat, prije svega, dobrih odnosa koje smo uspostavili s FIBA-om u posljednje vrijeme.

Znali su cijeniti neke stvari, poput na primjer naše odluke da pristanemo s Albanijom na juniorskom EP odigrati meč u drugom terminu umjesto da nam se upiše pobjeda službenim rezultatom.

Pokazali smo kooperativnost u još nekoliko situacija, definitivno otvorili novu stranicu u toj komunikaciji s vrhom evropske košarke. Drago nam je i što će reprezentacija s Amarom u ekipi sada dobiti kvalitet više pred nastup na olimpijskim pretkvalifikacijama”, ističe predsjednik Upravnog odbora KS BiH Dalibor Miloš.

Sam proces i “bitka” za status Amara Alibegovića trajali su mjesecima, naglašava direktor reprezentacije Vedran Princ.

“Na kraju mogu reći da je zaista vrijedilo. Amarova radost kada sam mu javio da je ‘zvjezdica’ konačno skinuta prosto je neopisiva. To je momak koji želi nastupati samo za BiH, dolazio je na okupljanja i kada je znao da vjerovatno neće biti u timu za utakmice.

Sada će, eto, igrati u dresu s državnim grbom uz svog rođaka, Luku Garzu. Nema sumnje i da će biti pojačanje, ljubitelji košarke dobro znaju o kakvom se igraču radi”, zaključuje Princ.

Podsjetimo, Alibegović je trenutno na pripremama reprezentacije za učešće u olimpijskim pretkvalifikacijama koje se održavaju od 12. do 20. augusta.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.