Košarkaši Bosne i Hercegovine danas protiv Portugala kreću u pohod na Olimpijske igre

Muška košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine danas u 16.30 sati u Poljskoj igra prvi meč na turniru pretkvalifikacija za Olimpijske igre.

Košarkaši BiH učestvuju na pretkvalifikacijskom turniru u poljskom gradu Gliwice, a osim selekcije domaćina, izabranici Adisa Bećiragića će za protivnike u grupi B imati i selekcije Mađarske i Portugala, s kojim danas igraju prvo kolo.

Miralem Halilović, Džanan Musa, Luka Garza, Amar Alibegović, Jusuf Nurkić, Amar Gegić, Adi Zahiragić, Aleksandar Lazić, Adin Vrabac, Edin Atić, Haris Delalić i Kenan Kamenjaš će danas od 16:30 sati pod vodstvom selektora Adisa Bećiragića protiv Portugala otvoriti pretkvalifikacije.

Iako je naša selekcija apsolutni favorit na svjetskim kladionicama sa kvotom 1,05, selektor Bećiragić je pozvao na oprez.

Protivnik Zmajevima u Gliwica Areni bit će Portugal.

Riječ je o selekciji koja zauzima 54. mjesto na FIBA rang-listi (BiH je na 35. poziciji) i koja se ne može pohvaliti značajnim rezultatima na velikim takmičenjima. Najbolji plasman na evropskim prvenstvima Portugalci su ostvarili 2007. godine, kada su bili deveti.

Ipak, to je rival kojeg se svakako ne smije podcijeniti, ekipa koja je nerijetko znala iznenaditi favorite u kvalifikacijama za EP.

Najveća opasnost prijeti od naturalizovanog američkog beka Travante Williamsa, ali tu je još nekoliko iskusnih košarkaša koji mogu zadati glavobolje protivnicima, naročito sa vanjskih pozicija, saopćeno je iz KSBiH.

Maksimalno spremni

“Mogu reći da je ekipa i više nego spremna za današnju utakmicu.

Ulazimo u turnir maksimalno spremni, maksimalno ozbiljno. Portugal je nezgodna ekipa. Svi šutiraju, svi mijenjaju način na koji brane, sigurno da nije ugodno igrati protiv takvih ekipa.

Međutim, ozbiljnost je tu, na treninzima i van treninga, na video sesijama…

Odlučni smo da na ovom turniru odemo do kraja, ovo je prvi korak prema tom cilju”, ističe kapiten Miralem Halilović.

U ovoj kvalifikacionoj grupi su još selekcije Mađarske i Poljske.

“Dobili smo sastav Portugala, znamo vrlo dobro da je to ekipa koja pokušava promjenama ritma, pogotovo u odbrani, isprovocirati protivničku ekipu da igra van svog sistema.

Nadam se da ćemo naći rješenje za to i da ćemo otvoriti turnir pobjedom, a krajnji cilj je da osvojimo ovaj turnir i plasiramo se u kvalifikacije za Olimpijske igre u Francuskoj”, rekao je selektor Adis Bećiragić.

Nakon današnje utakmice uslijedit će duel protiv domaćina Poljske (ponedjeljak, 20:30), a potom i Mađarske (srijeda, 21:00).

Ukoliko zauzme jedno od prva dva mjesta, plasirat će se u polufinale gdje će ući i dvije najbolje ekipe iz grupe A u kojoj su Češka, Izrael, Estonija i Sjeverna Makedonija.

Mjesto u kvalifikacijama za Olimpijske igre će dobiti samo ekipa koja osvoji turnir.

Kvalifikacioni turnir će biti održan u Francuskoj neposredno pred početak Olimpijskih igara, a na njemu će učestvovati 24 ekipe koje će se boriti za četiri mjesta koja ne popune ekipe sa Svjetskog prvenstva koje će se održati za nekoliko sedmica.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.