Kosovska zastupnica Duda Balje pisala otvoreno Miloradu Dodiku: Ako možemo imati ured u Beogradu, zašto ne i u Sarajevu?

Zastupnica bošnjačke zajednice u Skupštini Kosova Duda Balje zatražila je od bh. političara osnivanje ureda za veze u Sarajevu, kakav Kosovo ima u Beogradu, koji, kao ni Sarajevo, nije priznao nezavisnost Kosova.

Tim povodom ona je pisala i Miloradu Dodiku.

Balje je u intervjuu za Al Jazeeru kazala da je uputila pismo sa zahtjevom za osnivanje ureda, putne olakšice i bezvizni režim, između Kosova i Bosne i Hercegovine na mnoge adrese u Sarajevu, od premijera do ministara, ali da joj, osim člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, niko nije odgovorio.

Naglasila je i kako nije tražila priznanje nezavisnosti Kosova nego praktične stvari za svoje građane.

“Pisala sam otvoreno pismo Dodiku jer su mi svi rekli da je on problem, ali sam dodala i Ministarstvo vanjskih poslova BiH i sve druge nadležne važne adrese.

To sam uradila uz podršku premijera i vlade Albina Kurtija. Reagovao je samo Dodik, koji je rekao: ‘Ko je tamo neka poslanica s Kosova koja želi da mi priznamo Kosovo?’.

Niko od drugih bh. političara nije mi odgovorio. Nisam govorila o priznavanju, samo o olakšicama za putovanje. Ako možemo s Beogradom, zašto ne možemo sa Sarajevom”, upitala je Balje.

Bosna i Hercegovina nije priznala nezavisnost Kosova, a građanima s kosovskim putnim ispravama za ulazak u Bosnu i Hercegovinu potrebna je viza.

Balje ističe kako je pitanje vremena kada će Kosovo priznati i Beograd i Sarajevo, te da Bošnjaci na Kosovu vide Bosnu i Hercegovinu kao svoju matičnu državu.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik govorio je u prijašnjim obraćanjima da Kosovo u Ujedinjenim nacijama nije dobilo nikakvo međunarodno priznanje, kako je to Priština očekivala od “tumača svjetskog poretka”.

Dodik je naveo da to potvrđuje da je Kosovo „samo država u pokušaju, što će i ostati, a BiH nemoguća država u raspadanju, što je svima jasno“.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.