Kožljak: “To je takva nebuloza… Pored svih besmislica koje je Dodik rekao, jeste njegova prijetnja da ako se uruši Ustav BiH, urušit će se i Bosna i Hercegovina!”

Gostujući u O Dnevniku, Alija Kožljak, šef odsjeka za međunarodne odnose i evropske studije na Internacionalnom Burch univerzitetu i bivši vojni predstavnik BiH pri NATO-u, između ostalog prokomentarisao je i prekinutu sjednicu Predsjedništva BiH.

Milorad Dodik insistira na tome da Bosna i Hercegovina se ponovo odredi o Ukrajini, ovog puta da bude neutralna. Komšić i Džaferović su poručili da je naša vanjska politika po tom pitanju već definirana i da je Bosna i Hercegovina svrstana uz, kako su rekli, civilizirani svijet.

Kožljak smatra, konačno smo shvatili da ne treba gubiti riječi – Dodik ruši Bosnu i Hercegovinu i dio je sveobuhvatnog poduhvata, zajedno sa domaćima a prvenstveno sa vanjskim akterima koji ne prezaju ni od agresorskih namjera.

– Očigledno je da je on sudjelovao u tom pohodu. Ono što bih izdvojio sa sjednice Predsjedništva, pored svih besmislica koje je Dodik rekao, jeste njegova prijetnja da ako se uruši Ustav BiH, urušit će se i Bosna i Hercegovina. To je takva nebuloza kojom on i dalje pokušava prvenstveno da dezavuiše narod entiteta RS ali i prijeti Bosni i Hercegovini. Ako dođe do raspada Ustava BiH, ono što prvo nestaje jesu entiteti, ističe Kožljak.

Na sjednici Generalne skupštine UN-a, i Bosna i Hercegovina i Srbija, koja je rekla da će biti neutralna, osudile su rusku invaziju na Ukrajinu.

– Od Vučića smo već duže vremena očekivali tu odluku da se opredijeli i upozoravan je već dugo da ne može sjediti na dvije stolice. Takva upozorenja je posebno dobivao ovih dana od zapadnih zemalja i njihovih državnika. Konačno je shvatio da se mora opredijeliti. Očigledno i dodatno objašnjenje da Dodik ostaje jedini izgubljeni i usamljeni jahač koji ne zna ni gdje je krenuo ni gdje će završiti, kazao je.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.