Krenula ofanziva: Ambasadori Kvinte stigli u Vijeće ministara zbog blokade izbora, Bevande “ni na vidiku”

U prostorijama Vijeća ministara trenutno se održava sastanak ambasadora Kvinte i predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije i njegove zamjenice Bisere Turković.

Na sastanak su stigli ambasasdori EU, OSCE-a, SAD-a, Francuske, Njemačke, Italije i Velike Britanije, a tema je blokada finansiranje Općih izbora 2022. godine koje je Centralna izborna komisija BiH zakazala za 2. oktobar.

Sastanku ne prisustvuje ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda (HDZ), najodgovorniji jer CIK nije dobio novac s obzirom da je on skupa sa stranačkim kolegama blokirao izdvajanje novca za CIK, a također usporava donošenje budžeta BiH.

Ambasador SAD-a Michael Murphy nedavno je poručio da bi bilo neustavno i antidejtonsko djelovanje da neko onemogući narodu ove države njihovo pravo na izbore.

Također, Američka ambasada u BiH je poručila da je odluka HDZ-a BiH da blokira finansiranje izbora na nedavnoj sjednici Vijeća ministara bila neodgovorna i neopravdana.

Iako je obećao da će u ponedjeljak predati nacrt budžeta BiH, ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda (HDZ) to nije učinio.

Taj dokument nije stigao Uredu za zakonodavstvo BiH.

Prije pet dana iz Ministarstva finansija i trezora BiH je saopćeno da završavaju aktivnosti na izradi Dokumenta okvirnog budžeta (DOB) za period 2022-2024 i budžeta institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za ovu godinu i da će ove dokumente u ponedjeljak uputiti u dalju proceduru Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH.

Iz kabineta ministra Vjekoslava Bevande kazali su da nakon preostalih tehničkih korekcija na tekstovima ova dva dokumenta i posljednjih kontrola sadržaja budžeta očekuje se da ovi dokumenti u ponedjeljak budu predati Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH.

Bevandin kabinet to nije učinio.

Time se nastavlja proces odugovlačenja i blokiranja donošenja budžeta države BiH u režiji kadrova HDZ-a i SNSD-a.

Također, ovime se onemogućava izdvajanje potrebnih novčanih sredstava za organiziranje i sprovođenje izbora koji su zakazani za 2. oktobar ove godine, iako su sredstva zakonski trebala biti osigurana do 19. maja ove godine.

Ukoliko se Nacrt budžeta uputi po hitnoj proceduri, BiH bi nakon dvije godine mogla dobiti budžet možda i do kraja maja. No, ukoliko ga Bevanda uputi po redovnoj proceduri, proces će potrajati mnogo duže što znači da novca za CIK još neće biti.

BiH već drugu godinu funkcionira bez budžeta, a institucije BiH se finansiraju na osnovu odluka o privremenom finansiranju koje donosi Vijeće ministara za svaki pojedini kvartal. Na snazi je šesta odluka po redu o privremenom finansiranju, četiri u 2021. i ovo je druga odluka ove godine.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.