Kukić postavio pitanje o izjavi Plenkovića o ravnopravnosti Hrvata: “Znače li one upiranje u kola Dragana Čovića, a samim tim i u kola daljih podjela BiH”

Koliko god sumnjao u iskrenost izjava danih tijekom posjete Sarajevu, moram priznati da sam nakon Milanovićevog neurotičnog izljeva i prijetnji i bijesa, ugodno iznenađen porukama koje je iz glavnog grada BiH slao hrvatski premijer, kaže akademik Slavo Kukić sublimirajući poruke koje je tokom jučerašnje posjete Sarajevu, a kasnije i Mostaru uputio premijer susjedne Republike Hrvatske.

“Čovjek se, istina, mora upitati je li sastav delegacije Vijeća ministara koji su bili domaćini hrvatskom premijeru slučajan ili ciljano odabran. No, to već nije Plenkovićev nego problem BiH i njezinih institucija.

Mogao bih, potom, postaviti i pitanje značenja poruka koje se tiču ravnopravnosti Hrvata – znače li one upiranje u kola Dragana Čovića, a samim tim i u kola daljih podjela BiH”, kazao je Kukić.

No, ako znače i to, dodao je Kukić, napredak je da su izrečene na mudar diplomatski način koji ne odaje dojam potrebe za otvorenim tutorstvom drugoj zemlji.

“Sve u svemu, Plenkovićeva posjeta bi, što se mene tiče, mogla poslužiti kao putokaz svima ostalima, i u BiH i u njezinu okruženju kako se mogu državni odnosi relaksirati, a da se ipak bori za svoje interese”, zaključio je Kukić, prenosi radiosarajevo.

Narednog mjeseca u Bosnu i Hercegovinu stiže i premijer Mađarske Viktor Orban, ikona europske desnice i saveznik člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika u Europskoj uniji (EU).

“Što se, pak, posjete gospodina Orbana tiče, za nju ne vjerujem da može biti doprinos stabilizaciji stanja u BiH.

Naprotiv, ona je na fonu već prepoznatljivog djelovanja evropskih desničarskih krugova u kojima mađarski premijer zauzima jedno od počasnih mjesta. I siguran sam da je ta posjeta, bez obzira tko mu je domaćin, i dogovorena i osmišljena u suradnji s glavnim bh. smutljivcem Miloradom Dodikom.

Sukladno tome, hoću reći, građani Sarajeva bi ga trebali i prikladno dočekati – prosvjednim kolonama i transparentima kojima bi mu se otvoreno dalo do znanja da u njihovu zemlju i u njihov grad nije dobro došao”, zaključio je akademik Kukić.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.