Lana Pudar ima samo 18 godina, a vitrine sa medaljama su joj krcate: Ovo su sva odličja sjajne bh. plivačice

Sjajna Mostarka, Lana Pudar, još jednom je obradovala Bosnu i Hercegovinu. Lana je na Svjetskom prvenstv u Dohi stigla do bronzane medalje i tako napravila veliki uspjeh. Iako ima tek 18 godina Pudar je napravila brojne velike rezulatate, a ovo su sve medalje koje je osvojila u dosadašnjoj karijeri.

Vitrine sa medaljama krcate

Evropsko juniorsko prvenstvo 2021. Rim: Zlato na 100 metara delfin, te srebrene na 50 i 200 metara.

Na takmičenju Svjetskog kupa u Kazanju stigla je do bronze na 100 metara delfin.

Na Svjetskom prvenstvu u kratkim bazenima 2021. bila je bronzana na 200 metara delfin što je ujedno i prva medalja za BiH u seniorskoj konkurenciji na velikim takmičenjima.

Na Mediteranskim igrama u Oranu 2022. godine osvojila je dva Zlata na 200 i 100 metara delfin, dok je na 50 metara tada bila peta.

Iz Orana odmah je otputovala na Evropsko juniorsko prvenstvo u Otopeni gdje je stigla do dvije zlatne medalje (na 50 i 100 metara delfin), dok je na 100 metara osvojila srebro.

Mjesec dana kasnije nastupila je na Evropskom prvenstvu u Rimu osvojivši bronzu na 100 metara, dok je na 200 metara osvojila zlato što je predstavljalo jedan od najvećih rezultata u historiji bh. sporta.

Prošle godine bila je dominantna na EP za juniore u Beogradu gdje je osvojila zlatnu medalju na 50, 100 i 200 metara delfin, dok je na SP u Netanyji osvojila dvije zlatne (na 100 i 200 metara delfin), dok je bila srebrena na 50 metara.

I kao šlag na tortu stigla je današnja medalja, bronzana sa Svjetskog prvenstva – bronza koja sija kao zlato i vjerovatno jedan od najvećih uspjeha u historiji našeg sporta.

Kada se sve podvuče – stižemo do cifre od 19 medalja, a tek joj je 18 godina…

Nastupila je i na Olimpijskim igrama u Tokiju gdje je zauzela 19. mjesto od 33 plivačice, a u Parizu će pokušati doći do prve medalje za BiH na Olimpijskim igrama ikada – javlja N1.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.