Lana Pudar je zadivila svijet, ali drugo bosansko čudo je u Doboj Jugu stasavalo u plasteniku, ovo je priča o Iman Avdić

Infrastruktura je gorući problem za svaki sport u BiH. “Kakve su uslovi, naši sportisti su i odlični”, reći će neki koji odlično poznaju slike u prilike u bh. sportu.

Lana Pudar je u srijedu uzela Evropsko zlato u disciplini 200 metara delfin i to u seniorskoj konkurenciji. Ova 16-godišnjakinja je potukla konkurenciju i impresionirala plivački svijet.

Za Pudar je to bila druga medalja na prvenstvu Starog kontinenta jer je ranije osvojila bronzu u disciplini 100 metara delfin. Ukratko, nikog nije ostavila ravnodušnim – piše Sportsport.ba.

Uostalom kako bi bio neko mogao bit ravnodušan na fenomenalne rezultate djevojke koja je do istinskog podviga stigla iz grada koji nema olimpijski bazen.

Uslovi za treniranje plivanja u Mostaru su sve osim normalni, treneri su primorani da improvizuju pa sve što je uradila Lana se zaista može smatrati čudesnim.

Na putu da postane drugo plivačko čudo iz BiH je i 14-godišnja Iman Avdić, talentovana plivačica iz Sarajeva čija je priča obišla region.

Naime, jedno vrijeme je Avdić trenirala u plasteniku na imanju svog djeda u Doboj-Jugu kako bi zadržala formu. Bilo je to prije dvije godine u jeku pandemije koronavirusa.

Avdić koja se takmiči u idsciplinama slobodno i mještovio je u međuvremenu pobjeđivala na međunarodnim mitinzima u regionu, dok je nastupila na Svjetskom prvenstvu.

Mlada Sarajka je u martu ove godine postavila i državni rekord u disciplini kraul s vremenom 9:03.09 kada je završila ispred Pudar.

Avdić je posljednji nastup imala na EYOF-u slovačkoj Banskoj Bistrici gdje je donijela medalju za BiH osvojivši bronzu u disciplini 400 metara slobodnim stilom.

Bosni i Hercegovini nikad nije manjkalo talenta, ali u moderno doba talenat je samo dio “menija” ka konačnom uspjehu jer talenat postaje uzaludan kada ne postoje adekvatni uslovi.

Iz tog razloga je konačno vrijeme da se svi nivoi vlasti konačno posvete poboljšanju uslova jer su kratkoročne pomoći u vanrednim situacijama kada se ostvari zapaženi rezultat ništa drugo nego populistički potezi i zamazivanje očiju javnosti.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.