Lana Pudar sa medaljom oko vrata novom porukom oduševila BiH i dijasporu: “Uvijek sretna kada nastupam za svoju državu”

Iza naše najbolje plivačice Lane Pudar (17) je još jedno uspješno takmičenje. Bosanska Sirena je na proteklom Europskom prvenstvu u malim bazenima, koje je održano u rumunskom Otopeniju, osvojila bronzanu medalju na 200 metara leptir, dok je na 100 metara leptir bila šestoplasirana.

Po povratku Lana je na Instagram profilu podijelila utiske sa prvensta, a izjavom je još jednom oduševila naciju.

“Još jedna medalja i još jedno sjajno iskustvo. Uvijek sam sretna kad predstavljam svoju državu”, napisala je Lana na Instagramu i odševila BiH i dijasporu po ko zna koji put.

Naša sjajna plivačica će naredne godine predstavljati Bosnu i Hercegovinu na Olimpijadi u Parizu.

Lanin trener iz Kluba vodenih sporta (KVS) Orka Damir Đedović je za portal Radiosarajevo.ba iznio utiske s nedavnog završenog EP-a, koje je okarakterisao kao vrlo uspješno.

“Prezadovoljni smo uzimajući u obzir da su mali bazeni nešto što u principu nije Lanina omiljena stvar. Htjeli smo čisto da ispoštujemo trening koji do sad radimo, da se pojavimo i na ovom prvenstvu. Sama činjenica da je prvi put uspjela osvojiti medalju na EP u malim bazenima dovoljno govori o veličini ovog uspjeha”, rekao je Đedović.

Kako je naglasio, najbitnije je da Lana održava kontinuitet rezultata.

“Ono što je najbitnije, kontinuitet rezultata se održava. U ovoj fazi treninga, pred kraj godine, uspjela je čak i popraviti vrijeme, postaviti novi europski juniorski rekord. U svakom slučaju, jedno vrlo uspješno prvenstvo”, istakao je Đedović.

Lanu u narednoj godini očekuju veliki izazovi. Prvi u nizu je Svjetsko seniorsko prvenstvo na velikim bazenima, koje će se od 11. do 18 februara održati u Dohi (Katar).

“Do Nove godine ćemo gledati da smanjimo intenzitet treninga, da se odmorimo.

Početkom januara idemo na pripreme van države. Od 11. do 18. februara u Dohi se održava Svjetsko seniorsko prvenstvo na velikim bazenima. To je nešto što će Lana pokušati da odradi vrlo kvalitetno. Prošli put je bila četvrta u Fukuoki (Japan – 200 m leptir).

Pokušat ćemo sad da odemo jednu stepenicu više, kako rezultatski, tako i plasmanski”, otkrio je Đedović.

Centralni događaj 2024. su Olimpijske igre, kojima je od 26. jula do 11. augusta domaćin Pariz. Nije tajna da je Lani glavni fokus na tome i da će tamo pokušati osvojiti historijsku medalju za BiH.

Đedović je poručio da će je njen tim maksimalno pripremiti za to.

“Suština cijele priče je da se radi svaki dan, svaki trening. Vidjet ćemo šta će biti u Parizu. Na nama je da je pripremimo što bolje, a i drugi se nešto pitaju”, dodao je Đedović za Radiosarajevo.ba.

Za Lanu Pudar najuspješnija je bila 2022. godina, kada je postala seniorska prvakinja Europe, osvojivši zlato u disciplini 200 metara leptir na EP u velikim bazenima u Rimu (Italija). Na istom takmičenju okitila se i bronzanom medaljom na 100 metara delfin.

Iste godine bh. plivačica osvojila je dva zlata na Mediteranskim igrama u Oranu (Alžir), slavivši na 100 i 200 metara leptir.

Godinu ranije je ugrabila bronzu na Svjetskom prvenstvu na malim bazenima u Abu Dhabiju (UAE), gdje je bila treća u utrci na 200 metara leptir.

Ove godine ima srebro sa Svjetskog kupa iz Budimpešte (Mađarska) i bronzu iz Berlina (Njemačka), što je postigla u utrci na 200 metara leptir.

Lana također ima šest zlata i tri srebra s europskih juniorskih prvenstava, te dva zlata i srebro sa juniorskih šampionata svijeta.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.