Lazović burno reagovao nakon što je hrvatski premijer izazvao skandal u Sarajevu: “Primitivni Plenković razotkrio laž o ‘nosiocima evropskih vrijednosti'”

Premijer Hrvatske danas je skandaloznim nedolaskom na sastanak u Predsjedništvo BIH izrazio duboko nepoštivanje prema državi Bosni i Hercegovini i njenim institucijama. Hrvatski premijer Andrej Plenković na sastanak nije došao, iako je to bilo planirano zvaničnim protokolom, čemu svjedoči i činjenica da je u svečanom salonu uz zastave EU, BiH i Nizozemske bila postavljena zastava Hrvatske. Predsjednik Skupštine Republike Bosne i Hercegovine i član ratnog Predsjedništva Miro Lazović se nakon svega oglasio.

“Što se tiče sastanka s tročlanim Predsjedništvom BiH, konzistentna linija predsjednika Vlade je da se ne sastaje sa Željkom Komšićem, koji nije izabran za hrvatskog člana Predsjedništva voljom hrvatskog naroda u BiH i s kojim nikakvog kontakta nemaju ni druge institucije Republike Hrvatske”, navedeno ej u reakciji Vlade RH čiji je Plenković predsjednik.

Predsjednik Skupštine Republike Bosne i Hercegovine i član ratnog Predsjedništva Miro Lazović za Vijesti.ba kaže da je “namjerni nedolazak premijera Plenkovića na sastanak sa članovima Predsjedništva BiH nedržavnički čin kojim kompromitira sebe i Hrvatsku državu jer ovim postupkom je iskazao nepoštovanje prema državi BiH i njenom Ustavnom uređenju”.

-Također, ovakvo bahato i primitivno ponašanje diskvalificira Plenkovića kao pretendenta za neku važnu evropsku poziciju koju gradi u Briselu. Nesumnjivo da je ovaj Plenkovićev bezobrazluk rezultat dogovora sa Čovićem, kaže Lazović i dodaje:

-Ako su mislili ovim činom diskreditovati Željka Komšića onda su postigli suprotno. Diskreditovali su sebe i razotkrili laž kojom se u javnosti predstavljaju kao “NOSIOCI EVROPSKIH VRIJEDNOSTI”.

Lazović navodi da bi “Plenkovićev postupak konačno trebao otrijezniti i Trojku koja još uvijek ne vidi da se udovaljavanjem Čovićevim izbornim pravilima učvršćuju postojeći etnički kavezi a građanske partije gube svrhu svoga postojanja”.

Nakon današnjeg izbjegavanja susreta u zgradi Predjsedništva BiH ured premijera Hrvatske se oglasio poručivši kako s Komšićem nema nikakvog kontakta ni njega niti drugih institucija Hrvatske.

“Uzimajući u obzir da se praksa preglasavanja hrvatskog naroda u izboru člana Predsjedništva BiH ponovila i na općim izborima 2022., predsjednik vlade nema namjeru promijeniti svoj pristup”, stajalište je Plenkovićevog kabineta.

Međutim, Plenković se na međunarodnom niovu ipak znao susresti sa Komšićem pa i proćaskati.

Jedan od posljednjih primjera je bio samit u Granadi u Španiji krajem prošle godine.

Iako to nije bio njihov službeni susret, Plenković je bio svjestan da sjedi pored čovjeka koji predstavlja BiH, kao što on predstavlja Hrvatsku. Ali Plenković tada nije napustio spomenutu konferenciju u Granadi zbog Komšića.

Nije jer bi to bio skandal.

Zato je prilikom službene posjete BiH izbjegao susret u Predsjedništvu pa se postavlja pitanje zašto je potcijenio instituciju Predsjedništva i državu.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.