Legenda bh. fudbala oštro o selektoru Zmajeva Savi Miloševiću: “Nije se pokazao kao dobro rješenje”

Mehmed Baždarević, čuveni fudbaler, a kasnije i selektor Bosne i Hercegovine, za Sportal je govorio o predstojećem baražu za Evropsko prvenstvo koje čeka Zmajeve, atmosferi unutar i oko reprezentacije, koja je nerijetko zapaljiva, ali i povjerenju u selektora Sava Miloševića. Bosna i Hercegovina krajem marta igra baraž za historijski plasman na EURO. Prvi rival Zmajeva je Ukrajina 21. marta u Zenici, a ukoliko uspije da savlada tog rivala, čeka boljeg iz duela Izrael – Island u finalnom meču.

Optimizam kod Baždarevića ne jenjava, mada je legenda jugoslovenskog fudbala svjesna svih loših dešavanja koja prate BiH već duže vrijeme.

Između ostalog, mogli smo da svjedočimo čestim namjerno izazvanim prekidima utakmica od strane navijača, razdoru unutar saveza i same reprezentacije, prečestoj promeni selektora, pa naposlijetku i veoma lošim rezultatima.

“Sve što se dešavalo bilo je negativno i nije dobro za spremanje ovakvih utakmica. Ipak, mislim da moramo biti svi optimisti, pozitivni, da stvaramo dobru atmosferu. Jer, pobijediti Ukrajinu i poslije još jednog rivala (ako bude došlo do tog finalnog meča, op.aut), nije lako – jasan je Baždarević u razgovoru za Sportal prilikom gostovanja na svečanoj ceremoniji Sportskih igara mladih u Beogradu.

Zmajevi su kvalifikacionu grupu J završili tek na petom mestu, iza Portugala, Slovačke, Luksemburga i Islanda, osvojivši samo devet bodova iz 10 utakmica.

“BiH zaslužuje puno više. Vjerujem u te momke i reprezentaciju. Biće jako teško, ali vjerujem. Možemo proći Ukrajinu koja je veliki favorit u odnosu na nas, ali moramo se dobro pripremiti. Mislim da reprezentacija BiH, ipak, zaslužuje da se nađe na Evropskom prvenstvu, iako to možda nije pokazala u ovim kvalifikacijama.

U prethodne dvije godine, reprezentaciju su vodila četiri selektora: Ivajlo Petev, Faruk Hadžibegić, Kenan Kodro bili su prethodnici Sava Miloševića, koji je prošlog septembra sjeo na klupu.

Nekadašnji napadač Partizana je ostvario pobjedu protiv Lihtenštajna (2:0) i poraze od Portugala (0:5), Luksemburga (1:4) i Slovačke (1:2).

Iz ugla Baždarevića, Savo se nije pokazao kao dobro rješenje.

“Rezultati koje bilježi do sada nisu doprinijeli da se stvori dobra atmosfera oko reprezentacije i selektora.

Uprkos tome, treba sačuvati vjeru, ističe čovjek koji je od 2014. do 2017. bio selektor Zmajeva.

“Ponavljam, vjerujem u reprezentaciju i selektora, da će naći najbolje rješenje na kraju. Mislim da možemo da odemo na EURO. To bi bila velika stvar za našu državu, ali i cijeli region.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.