Legendarna bh. košarkašica Razija Mujanović začepila usta zlobnicima: Govorili su ‘Šta će Raza’ i širili laži o meni, Čolanu sam rekla sve u lice

Legendarna Razija Mujanović je u intervjuu za hrvatski Index govorila o svojoj igračkoj karijeri, ženskoj košarkaškoj selekciji BiH, ali i dešavanjima u našem savezu.

Tim menadžerica naše ženske selekcije je 1993. godine osvojila zlato sa BiH na Mediteranskim igrama u Francuskoj,

“Sa samo devet igračica smo bile na tim Mediteranskim igrama. Te su cure prošle s nama pripreme, no pred sam polazak u Francusku hrvatski klubovi u kojima su igrale i koji su im dali pasoše, a svi dobro znamo kako su se tada dijelili pasoši, ucijenili su ih da neće moći igrati za klub ako nastupe za BiH.

Te cure su bile isprepadane, došle su do mene i pitale su me šta će napraviti. Te cure u tom trenutku nisu imale kvalitetu za igranje u inostranstvu i jasno mi je bilo da im je u pitanju egzistencija. Rekla sam im da se slobodno vrate u svoje klubove i da će se jednom, kad-tad, sve iskristalisati.

Rekla sam im da će prvenstvo završiti, ali gdje će se onda moći vratiti. U Bosni je trajao rat, ne bi imale gdje otići, ne bi imale za hljeb. Zato smo pustili nekoliko cura da se vrate u Hrvatsku”, kazala je Mujanović za Index.hr.

Otkrila je i da je imala mnoge opstrukcije prilikom dolaska u KS BiH.

“Da i reći ću vam zašto to mislim. U pitanju je klasični problem Bosne i čitave regije. Što je neko uspješniji, ove neznalice se plaše našeg znanja. Jednostavno se plaše naših veličina, a ne znaju da smo mi skromni ljudi. Mi smo materijalno osigurani, u životu smo kroz karijere stekli nešto i za razliku od takvih ljudi, mi u Savez ne ulazimo zbog novca.

Ideja kojom sam se vodila kad sam pokušala ući u Savez bila je pomoći jer sam smatrala da je to moj dug prema sportu koji mi je dao sve u životu. ”Gdje će Raza? Šta će ona?” To su govorili. Kao da ja nemam šta dati. Svakakve laži su širili o meni, pričali su da tražim puno novca.”

Govorila je i o sukobu sa donedavnim generalnim sekretarom Amerom Čolanom.

“Kad sam se prihvatila ovog posla, saradnja je bila korektna. Ja sam uvijek za dogovor i tražila sam disciplinu. Ekipu sam držala pod kontrolom i napravili smo fantastičan rezultat, peto mjesto na EP-u.

Tada je sve izgledalo u najboljem redu. No, prošle godine se umiješao u ekipu i razmontirao mi je sve što sam gradila tri godine.

Sazvala sam sastanak stručnog štaba i rekla sam im da bi najbolje bilo da se vratim u BiH jer to što je on radio i kako se ponašao više nisam mogla podnijeti. Tada su me molili, preklinjali da ostanem, rekli su da će se i oni vratiti kući ako odem.

Pristala sam ostati, bilo bi ružno da napravimo cirkus kad smo već došli na turnir. Tamo smo se ozbiljno posvađali. Selektor i ja smo s njim nešto razgovarali, on nas nije želio ni saslušati. Sjedili smo u holu hotela i samo je ustao i otišao.

Rekla sam mu da se vrati, da završimo razgovor. Nije se ni okrenuo. Ustala sam i prišla sam mu: ‘Slušaj, čovječe, ja imam svoje ime i prezime. Ti ga nemaš.’ Tu smo završili. Više nismo razgovarali”, rekla je Mujanović i pojasnila da je nedavno Čolanu rekla sve u lice:

“S guštom sam mu u lice rekla: ‘Znaš li kad ću možda napustiti Savez? Tek kad tebe otjeram.’ Tako je i bilo. Koncem prošle godine istekao mu je mandat i službeno je razriješen bilo kakve dužnosti. Na kraju se dogodilo ono što sam mu rekla da će se dogoditi: on je otišao, ja sam ostala i dat ću sve od sebe da pomognem ovim curama i ženskoj košarci u BiH.”

Mujanović je istakla i da je bivši selektor Goran Lojo bio najzaslužniji za dolazak Jonquel Jones u reprezentaciju BiH, a kompletan intervju možete pročitati OVDJE.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.