Legendarna Razija Mujanović u vrlo zabrinjavajućem obraćanju javnosti otkrila šokantne detalje, ovo je “podiglo prašinu” u bh. sportskoj javnosti

Legendarna Razija Mujanović je kao tim menadžer ženske košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine uputila izvještaj Upravnom odboru Košarkaškog saveza BiH, a o svemu je obavijestila i javnost putem društvenih mreža.

U izvještaju je navela brojne probleme i opstrukcije s kojima se susrela ona i reprezentacija, ali i niz kritika na adresu generalnog sekretara Saveza Amera Čolana.

“Obzirom da se već dugo špekuliše i komentariše da je ‘nešto trulo u državi Danskoj’ (čitaj – KS BiH), a moj poslani izvještaj Upravnom odboru je procurio u javnost putem pojedinih portala i izvora, osjećam dužnost da s vama podijelim isti.

Iako se nisam htjela oglašavati pred utakmice, smatram da je pravedno da to pročitate na mojoj stranici, a ne kroz druge medije. Ipak ste vi tražili da budem u Savezu i vama to dugujem. I moje strpljenje ima granice. Zbog budućnosti košarke u Bosni i Hercegovini i generacija koje dolaze. Sportski pozdrav”, napisala je Mujanović na društvenim mrežama uz fotografije podnijetog izvještaja.

Na početku izvještaja legendarna Raza je navela da su joj motivacija za ulazak u Savez bile talentovane djevojke kojima je uvijek malo nedostajalo da naprave rezultat.

“Naši problemi počinju nakon Eurobasketa. Nešto se čudno počinje dešavati s našim generalnim sekretarom Čolanom, s njegovim ponašanjem i odnosom prema nama. Pred utakmicu s Belgijom suočavamo se s neispunjenim obećanjima.

Ni nakon pet mjeseci kancelarija Saveza nije isplatila zaslužene nagrade za ogroman uspjeh na Evropskom prvenstvu koje su napravile naše djevojke. Djevojke su se osjetila izdane, podcijenjene i degradirane te nisu osjetile poštovanje”, piše Mujanović.

U nastavku otkriva kako su ipak uspjeli s Dubravkom Barbarićem osigurati 20.000 KM koje su podijelili igračicama kao nagradu. A onda novi šok na turniru u Australiji.

“Da stvar bude kontradiktorna, u Australiju putuje 13 igračica i čak 12 dodatnih osoba! Imali smo nekoliko osoba koje su povedene iz zaista ne znam kojeg razloga.

U Australiji se susrećemo s bahatim ponašanjem našeg sekretara koji pokušava da određuje ko će sjediti na klupi, često koristi psovke koje su čule i djevojke, dogovara večere s dijasporom bez konsultacija s nama i u terminu koje on odredi. Posebno me sram bilo njegovog odijevanja.

Umjesto da bude ogledalo države i na svaku utakmicu dođe u odijelu, on je na utakmice dolazio u šorcu i papučama. Mene je najiskrenije bilo sramota!”, dodaje Raza uz konstataciju da je Čolan prema njoj vršio “neviđenu torturu”.

Mujanović je u pismu, između ostalog, otkrila kako sekretar nije odobrio uplatu 3.000 švicarskih franaka koliko je koštala taksa da se izda licenca novoj igračici Jovani Mandić te još brojne druge probleme u kojima je glavnu ulogu uglavnom imao Čolan.

Raziju Mujanović je odmah putem društvenih mreža podržao i reprezentativac BiH Jusuf Nurkić koji je pri tome napomenuo da je i sam na slične stvari upozoravao bh. javnost.

Pismo Upravnom odboru KS BiH samo je dodatno zakomplikovalo ionako lošu situaciju u bh. košarci, a nije isključeno da će i u budućnosti na vidjeli izaći mnogi drugi problemi s kojima se susreću košarkaški radnici u našoj državi.

Objava Razije Mujanović na njenom Facebook profilu, u kojoj optužuje generalnog sekretara Amera Čolana za “torturu i bahato ponašanje” podigla je mnogo prašine u bh. sportskoj javnosti, a iz KS BiH nisu odmah željeli komentarisati bilo šta.

N1 je stupio u kontakt sa Borisom Spasojevićem, predsjenikom UO KS BiH, koji nam je u telefonskom razgovoru potvrdio da će se o cijelom slučaju raspravljati ubrzo.

“Sazvat ćemo sjednicu UO u novoizabranom sazivu i raspravljat ćemo o svemu da vidimo gdje to ide bh. košarka. Moramo ocijeniti da li je ono što smo vidjeli u Australiji zapravo bio uspjeh, ili ne.

Naravno, pozvat ćemo gospođu Mujanović kako bi i lično iznijela ono što su problemi sa kojim se suočavala reprezentacija, a pozvat ćemo i Amera Čolana, koji će imati također pravo da kaže šta želi”, tvrdi Spasojević.

Sjednica Upravnog Odbora Košarkaškog Saveza Bosne i Hercegovine trebala bi biti održana za desetak dana.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.