Legendarni Nenad Marković oduševio izjavom uoči mečeva košarkaških Zmajeva u kvalifikacijama za EP i SP: “S Jusufom Nurkićem i Džananom Musom imamo novu dimenziju”

Naš košarkaški stručnjak Nenad Marković (54) prethodnog vikenda posjetio je „Zmajeve“ na Vlašiću, koji se pripremaju za predstojeća takmičenja, kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2023. i Eurobasket 2022.

Trener francuskog Dižona posebno je zapamćen kao igrač koji je donio najviše radosti navijačima našeg državnog tima.

– Bilo je lijepo posjetiti raju koja je bila tu kroz moje igračko i trenersko iskustvo u reprezentaciji, da čisto pozdravim igrače jer ima dosta njih koje sam i trenirao, koji su bili kod mene u juniorskoj reprezentaciji, rekao je legendarni Neno i dodao:

– Stvarno je lijep momenat da smo bili zajedno poslije dugo vremena.

Tokom posjete „Zmajevima“ nije imao priliku detaljnije posmatrati trening(e) naše reprezentacije.

– Bio sam zauzet razgovorom s kolegama, a na osnovu te moje posjete se ne može previše zaključiti.

Međutim, imam pozitivno mišljenje o ekipi jer sa Jusufom Nurkićem i Džananom Musom reprezentacija dobiva jednu novu dimenziju.

Tu ima dosta dobrih igrača, fizički su dosta dominantni, tako da će biti interesantno vidjeti kako će izgledati kad se to sve uklopi – kazao je Marković za Avaz.

Njegov saigrač iz klupskih dana u Bosni, a pogotovo u reprezentaciji BiH, Adis Bećiragić će voditi naš tim na Eurobasketu.

Prije toga na rasporedu su i u dvije utakmice kvalifikacija za SP protiv Crne Gore (24. avgusta) i Francuske (27. avgust).

– Vedran Bosnić je imao svoje razloge zbog kojih je odustao od pozicije selektora. Ja mislim da je Adis u tom momentu bio logično rješenje.

Ima iskustvo i karakter, te iskreno mislim da je to dobro rješenje. Očekujem da će nastaviti u istom trendu koji je postojao dok je tu bio Bosnić – izjavio je Marković.

Zdravstveni bilten

Eurobasket je na programu od 1. do 18. septembra, a naša reprezentacija je smještena u grupu B, zajedno s Francuskom, Litvanijom, Slovenijom, Njemačkom i Mađarskom.

– Prvo moramo vidjeti, kad dođe Evropsko prvenstvo, hoće li svi biti zdravi. To je veliki preduslov. Poslije toga, činjenica je da nismo u lakoj grupi, ali ja mislim da ćemo moći da se nosimo sa svima.

Eurobasket zavisi od dana, može se poklopiti dan da možeš pobijediti svakoga, a isto tako i da ne možeš dobiti nikoga.

Zatim, kako ćeš ako izgubiš jednu ili dvije utakmice ući u treću, tako da zavisi od puno stvari. Ali, bitno je da ekipa bude zdrava i motivirana. Mislim da ćemo fizički moći odgovoriti na zahtjeve ekipa protiv kojih budemo igrali, tako da vrlo sitni detalji mogu odlučivati – zaključio Marković.

Klupska sezona

U prvoj sezoni na klupi Dižona Marković je ostvario odlične rezultate, jer je ekipa izborila polufinale francuskog prvenstva, gdje je poražena od prvaka Asvela. Već plasman u četvrtfinale je značio uspjeh.

– Jako uspješna sezona za sve u klubu, svi su bili prezadovoljni. Izgubili smo polufinalu od aktuelnog prvaka, ispali u Top 16 Lige prvaka, a iz naše grupe su dvije ekipe otišle na „Final Four“. Slijedi nova sezona, novi izazov – idemo dalje – poručio je Marković.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.