Ličnost sedmice je Michael Gahler, njemački zastupnik i njegovo javno “potapanje” Dodika i Čovića

Zastupnik u Evropskom parlamentu i njemački diplomata Michael Gahler prije nekoliko dana je u Evropskom parlamentu uputio pitanja članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, ali i predsjedniku HDZ-a Draganu Čoviću, ukazujući im na probleme politika koje oni kao lideri stranaka predvode.

Kada je riječ o Miloradu Dodiku, Gahler mu je postavio pitanje koje se tiče njegovog odnosa s Lavrovom, ali i politike vlasti u RS.

Blokade i provokacije ne prestaju

– Slučajno sam bio 10. decembra u Sarajevu, a Vi ste u Banjoj Luci držali govor koji je predviđao izlazak RS iz Bosne i Hercegovine za šest mjeseci. Pitam Vas, držite li se i dalje tog plana? Mislite li da će EU i SAD dozvoliti to? Da li će razmisliti o sankcijama protiv Vas? – rekao je Gahler.

Gahlerove kritike nisu zaobišle ni lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića.

– Gospodine Čoviću, hvala Vam što ste uime BiH osudili napad na Ukrajinu, ali šta očekujete za Hrvate u BiH kada ste tako tijesno povezani s Dodikom, koji je dalje povezan s Putinom. Kada vidim kako žive Hrvati u RS, pa to mora biti razlog za distanciranje – istakao je Gahler.

Također se osvrnuo i na blokade unutar bh. institucija koje je uzrokovala, između ostalog, i politika HDZ-a.

– Mi u Parlamentu smo frustrirani zbog vašeg pitanja, duži niz godina provodite blokadu kako biste ostali na mjestima na kojima jeste. Vjerovatno vam je svejedno hoće li biti izbora jer ste već na vašim mjestima. Međutim, građani imaju pravo da biraju. Meni je stalo da pronađete rješenje, ali ono treba biti takvo da ujedinjuje ljude, a ne da ih dalje dijeli – zaključio je Gahler.

Rijetko kada smo mogli vidjeti da je neki evropski političar poslao direktnije i konkretnije poruke, uz jasno označavanje glavnih krivaca za blokade u našoj zemlji, ali i vezi s Rusijom koje su ih motivirale.

Mihael Gahler rođen je 1960. godine. Član je njemačke Demokršćanske unije te Evropske narodne stranke. Zastupnik u Evropskom parlamentu je od 1999. godine.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.