Lider DF-a Željko Komšić iznio jako teške optužbe na račun HDZ-a, Dragan Čović osudio devastiranje Partizanskog groblja u Mostaru

Predsjednik Demokratske fronte i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić na društvenim mrežama osudio je devastaciju Partizanskog groblja u Mostaru.

Komšić je na Facebooku naveo:

“Mislim da više nema niko kome nije jasno ko stoji iza uništavanja partizanskog spomenika, ko to čini i u čije ime to čini. Nažalost, to je samo posljedica postojanja jedne politike, zna se i koje, politike HDZ-a!”, napisao je Komšić.

Na pitanje reporterke N1 Adise Imamović, i lider HDZ je komentarisao devastiranje spomenika u Mostaru.

“Najjače, najsnažnije osuđujemo devastaciju svakog spomenika, za bilo koji povjesni period u BiH, pa tako i ovog spomenika u Mostaru”, rekao je Čović.

Partizansko groblje u Mostaru, koje je godinama na meti vandala, opet je devastirano i to kao nikada prije.

Ovaj put, kako se može vidjeti na fotografijama, vandali su otišli i korak dalje, tako što su oštetili svaku od 700 spomen-ploča.

Historičar iz Mostara Dragan Markovina oglasio se na društvenim mrežama povodom ovog čina rekavši da “čak ni usred rata lokalni fašišti i njihovi nalogodavci nisu ovako temeljito devastirali Partizansko groblje kao danas”.

“Pisali bi uvredljive grafite, razbili nekoliko ploča, ali ovako sustavno razbijanje svake od preko 700 spomen-ploča poginuloj mostarskoj omladini se još nije dogodilo”, naveo je Markovina.

Dodao je da se sve ovo dešava u momentu u kojem gradonačelnik odbija primiti Savez antifašista na razgovor i u kojem se svašta planira s ovim Bogdanovićevim remek djelom.

“Pa i navodno uklanjanje ploča. Ovo sad zahtijeva ozbiljne demonstracije i to što prije”, dodao je Markovina.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.