Lider HDZ-a BiH Dragan Čović o Briselu, ukidanju domova naroda: “Žele građansku državu, a to nisu civilizacijske vrijednosti”

Nakon briselskih sastanaka član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kazao je da su sudionici briselskih razgovora prihvaćanjem mišljenja Venecijanske komisije pristali na ukidanje domova naroda, te da je a to sam pristao i Milorad Dodik. Komšić je uz to kazao i da je dobro što je premijer Hrvatske Andrej Plenković pohvalio sporazum po kojem se ukidaju domovi naroda.

Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH kazao je kako vjeruje da će Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine čiji su u predlagači delegati iz Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović, Lidija Bradara, Marina Pendeš i Bariša Čolak biti usvojen na sutrašnjoj sjednici Doma naroda PS BiH.

Ustavni sud BiH uz izdvojeno mišljenje sudija Seade Palavrić i neslaganje s većinskom odlukom Mirsada Ćemana donio je odluku da ovim prijedlogom nije povrijeđen vitalni nacionalni interes Bošnjaka. Svih pet delegata iz Kluba Bošnjaka potpisalo je zahtjev prema kojem se odredio Ustavni sud BiH.

Na pitanje kako komentariše stavove o ukidanju domova naroda, Čović je kazao kako razumije šta „oni žele“.

„Oni žele napraviti građansku državu, naći ćete dokumente kada se dostigne 50 posto strukture stanovništva ta prevaga da ste većina, krenuti u proces pravljenja građanske države kako bi ovladali. Unitarna država ne može zaživjeti.

Jedan dio ljudi to radi u dobroj vjeri da želi drugačije društvo, a drugi sa vrlo jasnim ciljem da ovdje dobijete jedan prostor koji će biti po nekakvim zakonima koji odudaraju od evropskih vrijednosti“, kazao je Čović za RTV Herceg-Bosna.

Čović je iznio stav kako kod većine evropskih dužnosnika „ne prolazi priča o građanskoj državi“.

„Čitava priča je jasna. Trebalo je na ratnoj žrtvi stvoriti jedan osjećaj koji treba štititi, jednu populaciju u BiH. Ja mislim da je to vrijeme iza nas i da se moramo okrenuti jednom drugačijem promišljanju BiH“, dodao je Čović.

Ukoliko izmjene Izbornog zakona bude usvojen u Domu naroda PS BiH on ide dalje u Predstavnički dom PS BiH gdje neće imati potrebnu većinu.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.