Lider HDZ-a Dragan Čović je sve samouvjereniji: “SDA je izgubila povjerenje, formiranje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine očekujemo do 6. aprila”

Nakon sjednice predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) u Mostaru, Dragan Čović, lider HDZ-a komentarisao je i trenutnu političku situaciju, a govorio je i o formiranju vlasti na nivou Federacije Bosne i Hercegovine.

Tim povodom je rekao da će održati sastanak sa Nerminom Nikšićem, predsjednikom SDP-a naredne sedmice.

“Informisali smo se međusobno o tome šta smo uspjeli uraditi o implementaciji izbornih rezultata. Iznio sam podatke šta ćemo uraditi u vezi s Vladom Federacije BiH. Sastanak između dvije grupacije koje su potpisale sporazum na nivou BiH iz FBiH, Nikšić i ja, održat će se u petak 24. marta u Mostaru”, dodao je Čović.

Naveo je i to da je plan da se imenovanje vlasti na svim nivoima završi do kraja aprila.

“Napravit ćemo sporazum i definisati odnose između dva stranačka bloka, bez obzira na to da li su u pitanju resori ili neki drugi odnosi. U vezi toga smo dali informacije i kako vidimo dinamiku oko kantona koji nisu izvršili imenovanja.

Procjena je do kraja četvrtog mjeseca da ćemo imati sve završeno. Dotakli smo se spinova određenih političkih pojedinaca koji pokušavaju uznemiriti duhove. Želimo stvoriti miran ambijent koji će garantovati sigurnost, ali i ambijent za investicije te da mijenjamo ekonomske, socijalne i demografske politike.

Napravit ćemo sporazum i definirati odnose između dva stranačka bloka, bez obzira da li su u pitanju resori ili neki drugi odnosi. Oko toga smo dali informacije i kako vidimo dinamiku oko kantona koji nisu izvršili imenovanja. Procjena je do kraja četvrtog mjeseca (aprila) da ćemo imati sve završeno”, ističe Čović – prenosi N1.

Komentarisao je i to da je bilo određenih nesporazuma u vezi s imenovanjem ustavnog sudije.

“Sporazum će definisati ono što će otkloniti nesporazume u javnosti. Imali smo nesporazum kod imenovanja sudije u Ustavnom sudu BiH. Takve stvari koje su dogovarane usmeno i uz nazočnost međunarodnih predstavnika, trebalo je provesti.

Želimo u taj sporazum ugraditi precizno sve, svaki resor, svaku instituciju, a ima ih jako mnogo”, poručuje Čović navodeći da podržava imenovanje Marina Vukoje u Ustavni sud BiH negirajući da je ovaj kandidat za sudiju povezan sa HDZ-om:

“Puna podrška Vukoji, a on nije član stranke niti se ikada prikazivao kao član stranke (HDZ). Vidite ko čini sudije Bošnjake u Ustavnom sudu. To su dopredsjednici SDA. Mi smo to izbjegli. Da neko kaže da će se sud dati HDZ-u ili Čoviću, odgovorio sam da smo i do sada imali dva predstavnika Hrvata u tom sudu”.

Komentarisao je i novu najavu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o secesiji.

“Već sam rekao da sam za stvaranje ambijenta u kojem ćemo u miru donositi odluke tako da izjava na jednoj strani uvijek dobije odgovor na drugoj. I ne trebamo padati na te spinove, niko nas ne treba uvlačiti u raspravu.

To su teme kojima se trebamo baviti na mjestu gdje treba, a mi iz izvršne i zakonodavne vlasti da se bavimo budućnošću, izbornim zakonom, reformama, poljoprivredom, fiskalnim problemima, energetikom. Na to želimo slati jasne odgovore. Zadnji rok za uspostavu Vlade FBiH koji će se ja mislim ispoštovati je 6. april. Resore nemamo, imat ćemo ih tada kada ih potpišemo”, naglasio je.

Dotakao se i saradnje sa SDA naglašavajući da je ta stranka izgubila povjerenje.

“Sporazum neće biti širok, maksimalno tri stranice. Stat će ono što treba i nije problem to pobrojati. Što se tiče izbjegavanja, ne izbjegavam ni SDA niti bilo koga. Mi imamo partnere sa kojima gradimo vlast. Na nivou kantona možda će to biti potpuno drugačije.

Pogledajte gradska vijeća – niko nikoga ne izbjegava. Stvaramo ambijent međusobnog povjerenja. Kada dođe nešto na Vijeće ministara BiH, insistiramo da to prođe jednoglasno.

Povjerenje sa SDA je izgubljeno. Moguće da će doći vrijeme kada će se to promijeniti. Pokušavamo da ova parlamentarna većina prati Vladu FBiH. Trebat će nekog nadmudrivanja, ali uvjeren sam da će do 6. aprila biti završeno”, zaključio je Čović.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.