Lider HDZ-a Dragan Čović je veoma optimističan, ovo su njegove poruke: “U aprilu ćemo sigurno imati Vladu FBiH, a nakon toga mijenjamo Izborni zakon”

Predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH Dragan Čović izjavio je kako bi imenovanje nove federalne vlade trebalo biti završeno u ovom mjesecu. On je u intervjuu za Večernji list kazao da je krajnje optimističan. U slučaju da se ne ostvare njegove prognoze, kaže da ćemo imati krizu kakvu do sada nismo imali.

“Očito ćemo morati naći neko prijelazno rješenje za takav slučaj jer rokovi su istekli. Mislim da ćemo u aprilu sigurno imati vladu. Ako se to ne dogodi, onda upadamo u krizu kakvu vjerovatno do sada nikad nismo imali. Ali, krajnje sam optimističan”, naveo je.

Pojašnjava da ovaj put postoji dodatna doza optimizma “zbog informacija koje ne može dijeliti s drugima”, na osnovu čega je zatim utvrdio kako je zapravo siguran u rješenje do kraja mjeseca.

“Siguran sam, naime, da ćemo sljedeća dva tjedna imati rješenje”, rekao je.

Osvrnuo se indirektno i na potencijalne probleme u Osmorci i navode da NES i SBiH “sjede na dvije stolice”.

“Neki pokušavaju ući u novi proces pregovora, a ja sam jasno poručio da smo ih završili s partnerima. Sada samo treba vidjeti kako ih realizirati”, rekao je Čović.

Dodatno je zakuhao i time što je poručio kako očekuje i brzo rješavanje izmjena Izbornog zakona i Ustava BiH.

“Napravit ćemo sve pripreme da odmah nakon toga (formiranja Vlade FBiH) uđemo u proces razgovora o izmjenama Izbornog zakona i Ustava zbog roka od šest mjeseci koji smo potpisali kao dio parlamentarnih većina, ne samo na sastancima u Bruxellesu nego i u sklopu sporazuma s političkim strankama Osmorke iz Sarajeva te SNSD-a”, istaknuo je predsjednik HDZ-a BiH.

Ističe kako će bi se tim dogovorom o Izbornom zakonu i Ustavu “zauvijek izbjegle ovakve situacije”.

Prokomentarisao je da su građani BiH “taoci jedne radikalne političke opcije, koja je u ime svog naroda promovirala svoje maksimalističke interese nauštrb druga dva konstitutivna naroda”. Optužio je SDA da su koristili institucije, preduzeća i obavještajno-sigurnosni sistem kako bi ostvarili svoje usko stranačke ciljeve te je pvoodom blokade FBiH i nakon Schmidtovih izmjena kazao da na takvo ponašanje političkih pojedinaca niko dobronamjeran nije mogao računati.

Upitan je li visoki predstavnik izmjenama na dan izbora 2. oktobra ispunjavao želje Hrvata i političkog Zagreba, kako to mnogi tumače, odgovorio je kako je to apsolutna neistina.

“Evidentno je visoki predstavnik morao reagirati jer nismo napravili izmjene Izbornog zakona, a ušli smo u predizborno vrijeme. A poglavito stoga jer je prethodno reagirao već dva puta. Jednom oko finansiranja, što je za mene bilo posve nepotrebno. U međuvremenu se spinovima iz političkog Sarajeva podvaljivalo da će Hrvati bojkotirati izbore. A to je sve bilo sastavni dio manipulacija da Hrvati žele podijeliti BiH. Podsjetit ću i da je gospodin Izetbegović jasno uoči izbora javno rekao kako je kupovao vrijeme i učinio sve kako ne bi došlo do dogovora o izmjenama Izbornog zakona. Nama su pokušali pomoći partneri iz SAD-a, EU i Venecijanske komisije. Pregovaranje u lošoj namjeri očito je bila crvena crta i izazvala je reakciju međunarodne zajednice”, kazao je on.

Govorio je i o tome kako pronaći rješenje kojim bi se ostvarila funkcionalnost u FBiH, a s druge strane garantovala Hrvatima pozicija da nakon sljedećih izbora neće postati žrtva da ih brojniji Bošnjaci posve izguraju iz vlasti, kazavši kako je potrebno izbjeći bilo kakav eksperiment i nametnuta rješenja koja bi mogla ugroziti poziciju ravnopravnosti konstitutivnih naroda i njihovog legitimnog predstavljanja kada je u pitanju izbor delegata u Dom naroda, odnosno Predsjedništvu BiH.

Pritom se osvrnuo i na hrvatskog člana Predsjedništva BiH koji, kako kaže, četvrti put predstavlja Hrvate koji ga nisu birali.

“To želimo trajno riješiti i to neće učiniti visoki predstavnik svojim odlukama. Vjerujem da visoki predstavnik nikada ne bi ni intervenirao da nije bilo izraženih jasnih blokada od istih koji to danas rade. Zajedno s time u izbornoj kampanji poručivali su kako su potpisali sporazume s Hrvatima o Izbornome zakonu i Statutu grada Mostara te poslije svjesno opstruirali cijeli proces”, naglasio je Čović.

Odgovarao je i na pitanje koje mu je više puta postavljeno, a to je mogu li novi partneri popraviti hrvatsko-bošnjačke odnose.

“Ljudi koji su jučer bili u oporbi te nisu imali takve vrste odgovornosti, danas žele graditi nove odnose. Meni je drago da je dobar dio tih ljudi, barem pola od njih iz Osmorke, razumio da naša priča ima smisla jer je za BiH, a ne protiv nje. Ono što smo radili sa SDA posljednjih 20 godina jest i nije davalo rezultate. Rekao bih da ovo sada predstavlja izgradnju novih odnosa tako da legitimni predstavnici Hrvata prave dogovor i vlast s Osmorkom”, napomenuo je.

Na kraju je eksplicitno kazao da nikada nije dobio poziv od Dodika da Hrvati i Srbi napuste državne institucije, ali nije rekao koliko je to realan scenarij.

“Gospodina Dodika odlično znam i dugo surađujemo. Postoji uvažavanje u tome političkom djelovanju, ljudsko i političko. On često izađe s takvim idejama. Moram priznati da o tome nikada nismo razgovarali. Niti ikada razgovaramo o trećem. Izjave su apsolutno povezane sa situacijom u našem okruženju, daleko više od stanja u BiH. To nikada ne bih rekao na takav način. Posebice zbog čvrstog partnerstva s međunarodnim predstavnicima u BiH. Nastojim uvijek pronaći pristojnu riječ čak i za one koji prema meni nisu blagonakloni. Samo tako možemo graditi ambijent u kojem ćemo moći zajedno ići naprijed”, kazao je Čović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.