Lider HDZ-a Dragan Čović “puca” od samopouzdanja: “Sasvim je sigurno da ćemo pokrenuti proceduru razrješenja CIK-a”

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je kako ne priželjkuje intervenciju visokog predstavnika kada je u pitanju formiranje vlasti na federalnoj razini.

“Dovoljno je bilo nametnutih rješenja i odluka.

Imamo dovoljno prostora da uspostavimo izvršnu i zakonodavnu vlast na razini Federacije na osnovu izbornih rezultata” – izjavio je Čović nakon sjednice stranačkog predsjedništva.

Čović je najavio je kako će sjednicom Doma naroda otpočeti proces formiranja izvršne vlasti u Federaciji BiH te da vjeruje kako neće biti blokada.

“Osnova svega je imenovati predsjednika Federacije i dva zamjenika, od toga kreće proces uspostave izvršne vlasti na razini Federacije.

Uvjeren sam da to niko neće opstruirati, da ćemo dobiti predsjednika Federacije i dva zamjenika, po proceduri da se oni između sebe izaberu i kandidiraju mandatara,

a znamo tko će bit mandatar prema dogovorima koje smo prethodno napravili”, izjavio je Čović nakon sjednice stranačkog predsjedništva.

Na novinarsko pitanje smatra li kako će biti političkih blokada pri formiranju nove federalne vlade i očekuje li intervenciju visokog predstavnika, Čović je odgovorio kako ne priželjkuje takav scenarij.

“Dovoljno je bilo nametnutih rješenja i odluka. Imamo dovoljno prostora da uspostavimo izvršnu i zakonodavnu vlast na razini Federacije na osnovu izbornih rezultata”, poručio je Čović.

Dodao je kako očekuje da će na sjednici Doma naroda FBiH biti pokrenuta i procedure izbora delegata za državni Dom naroda:

“Što se tiče Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, mogu vam kazati da će HDZ BiH dati četiri imena. To će biti Dragan Čović, Zdenko Ćosić, Marina Pendeš i Ivo Vincetić.”

Predsjednik HDZ BiH je najavio da će ta stranka sudjelovati u formiranju vlasti u šest kantona, te da će od tih šest imenovanja nove vlade do kraja ovoga mjeseca biti okončano u Posavskom i Zapadnohercegovačkom kantonu.

Što se tiče imena ministara i predsjednika kantonalnih vlada, Čović je kazao da će biti osvježenja, te je dodao kako se imenima ne bavi vrh stranke već su te odluke prepuštene kantonalnoj razini.

Čović je samouvjereno rekao i kako će se krenuti u razrješenje sadašnjeg Centralne izborne komisije (CIK).

“Sasvim je sigurno da ćemo pokrenuti proceduru razrješenja SIP-a odmah te imenovati povjerenstvo sukladno procedurama i sukladno zakonu jer ovo sadašnje nije tako imenovano.

Oko toga imamo usuglašen stav parlamentarne većine na razini države. Mislim da je SIP u posljednje vrijeme napravio više štete nego koristi, kako za lokalne, tako i za opće izbore”, zaključio je Čović.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.