Lider HDZ-a Dragan Čović se obratio javnosti: “Nekome odgovara da u Hrvatsku ode na more, a ne odgovara da ovamo dođe vojnik u mirovnu misiju”

Nakon današnje sjednice Predsjedništva HDZ-a prisutnima se obratio predsjednik ove stranke Dragan Čović. U svom izlaganju Čović je saopćio da se vrlo brzo kreće u formiranje vlasti na svim nivoima u BiH, ali se dotakao i pitanja učešća hrvatske vojske u mirovnoj misiji u BiH.

Na samom početku Čović je istakao kako se već sutra kreće u zvanične razgovore o formiranju vlasti, te da će prvi sastanak biti održan sa predstavnicima “Osmorke” u 11 sati.

Dodao je da HDZ jasno definisao kriterije kako za federalnu vladu tako i za one na nivou kantona.

“Razgovaramo sa svima koji mogu sastaviti legitimne većine”, dodao je Čović i poručio kako je potrebno malo više ‘svježine’ u vlasti, posebno na federalnom nivou gdje imamo istu vladu već osam godina”, istakao je Čović – prenosi Klix.

Poručio je i da je nakon izmjena izbornog zakona popuna hrvatskog kluba doma naroda vrlo jednostavna.

“Stvorili smo dogovor kako bi to trebalo izgledati”. No ističe da će sada problem biti sa srpskim te sa klubom ostalih.

“Centralno izborno povjerenstvo će morati koristiti svoj utjecaj i odlučiti kako će te klubove popuniti”, ističe Čović i dodaje da se HDZ u to ne želi pretjerano miješati.

Kada je riječ o dogovoru sa srpskim predstavnicima, Čović ističe da će se vjerovatno naredne sedmice susresti sa predstavnicima SNSD-a, jer je nakon posljednjih dešavanja unutar SDS-a i PDP-a to jedini partner iz entiteta RS.

Kada je riječ o učestvovanju hrvatske vojske u mirovnoj misiji u Bosni i Hercegovini Čović je ponovio kako su pozdravili odluku o produženju misije te da “nema nikakvog razloga da predstavnici bilo koje vojske ne budu dio mirovne misije”.

“Očigledno je da se još nismo oslobodili prošlosti. Nekome odgovara da u Hrvatsku ode na more, a ne odgovara da ovamo dođe vojnik”, navodi Čović.

Podsjetio je kako su i Oružane snage BiH isto tako dio mnogih mirovnih misija širom svijeta, te da to nije nikakav problem.

Dodao je kako Bosna i Hercegovina ima samo jedan put a to je EU i NATO savez, te da sve treba ići u tom smjeru.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.