Lider HDZ-a Dragan Čović vrlo izričit, nikako neće da popusti: “Nema kompromisa oko jednakopravnosti, konstitutivnosti i legitimnog predstavljanja”

Posljednje Vijesti

“Nema kompromisa oko jednakopravnosti, konstitutivnosti i legitimnog predstavljanja hrvatskog naroda”, izjavio je lider HDZ-a Dragan Čović govoreći o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Čović je kazao kako su prijedlozi izmjena Izbornog zakona već na stolu te da će interresorna radna grupa formiranan od predstavnika Parlamenta BiH i Vijeća ministara intenzivirati svoj rad na usuglašavanju različitih prijedloga u naredne dvije sedmice.

Kazao je i kako ga je ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman izvijestio o rezultatima sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica Evropske unije koje su raspravljale o hrvatskom non-paperu, koji je kao takav prihvaćen.

“Ključno je da kroz izmjene Izbornog zakona osiguramo legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda, konstitutivnost kao natkrovljujuće načelo ustava BiH, a onda da u sve to ugradimo i presude Eurpskog suda za ljudska prava”, kazao je Čović.

Čović je kazao kako će su prijedlozi izmjena Izbornog zakona već na stolu te da će interresorna radna skupina formiranan od predstavnika Parlamenta BiH i Vijeća ministara intenzivirati svoj rad na usuglašavanju različitih prijedloga u neradne dvije sedmice.

“Ključno je da kroz izmjene Izbornog zakona osiguramo legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda, konstitutivnost kao natkrovljujuće načelo ustava BiH, a onda da u sve to ugradimo i presude Evropskog suda za ljudska prava, kazao je Čović.

Leave your vote