Lider SDS-a Mirko Šarović se opasno obrušio na Milorada: “Na djelu je spašavanje Dodika koji se ne petlja u svoj posao u oblasti odbrane”

Lider Srpske demokratske stranke Mirko Šarović izjavio je da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nije raspravljalo o danas započetoj zajedničkoj vojnoj vježbi sa vojskom SAD-a da se Milorad Dodik ne bi zamjerio zapadnim međunarodnim predstavnicima u BiH.

“Na djelu je spašavanje Dodika koji se ne petlja u svoj posao u oblasti odbrane, jer smatra da će na taj način opet uspjeti da pridobije međunarodnu zajednicu na svoju stranu”, rekao je Šarović.

On je kazao da se Dodik, lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata, ne oglašava povodom zajedničke vojne vježbe američke vojske i Oružanih snaga BiH koja će trajati do 20. jula, na planini Manjača kod Banjaluke.

“Kad je prije par godina dolazila grupa od 40 vojnika iz Velike Britanije, iz SNSD-a su stvarali atmosferu da ti ljudi dolaze da ruše Republiku Srpsku. Zato danas Dodik mudro šuti”, naveo je Šarović.

Dodao je da javni servis Republike Srpske za to vrijeme stvara sliku da vlast tog entiteta neće dozvoliti da na njegovu teritoriju “kroči nijedan Britanac ili Amerikanac ili pripadnik NATO-a”.

Zajednička vojna vježba SAD-a i BiH na Manjači redovno je najavljena u okviru NATO programa Partnerstvo za mir, a cilj joj je povećanje međusobne saradnje i razmjena znanja.

Pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država će od 7. do 20. jula na vojnom poligonu Manjača, nedaleko od Banjaluke, razmjeniti vojna iskustava u okviru programa “Partnerstvo za mir” koji provodi NATO.

Tri američka helikoptera opšte namjene tipa UH-60 Black Hawk će skupa sa helikopterima Oružanih snaga BiH (OS BiH) letjeti na i oko poligona Manjača i aerodroma Mahovljani, nedaleko od Banjaluke, najavilo je je Ministarstvo odbrane BiH 6. jula.

Na jačanju interoperabilnosti vojnih trupa dviju država će skupa sa izviđačkim vodovima iz 4, 5, i 6. brigade OS BiH iskustva razmjeniti oko 90 američkih vojnika 173. pješadijske brigade, 12. borbene zrakoplovne brigade, i Nacionalne garde savezne države Maryland, rečeno je iz Ambasade SAD-a u BiH.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.