Lider SNSD-a Milorad Dodik bez ustručavanja javno priznao: “Pratit ćemo sve sa HDZ-om, ja i Čović imamo dogovor”

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik (SNSD) danas je nakon sastanka sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen, kazao kako bez obzira na poruke iz EU, Republika Srpska ne mora ništa, pa ni biti unutar BiH.

Dodik je danas istakao zadovoljstvo zbog činjenice da više neće biti dio državnog Predsjedništva.

“Odbili su i inicijativu za Otvoreni Balkan. Pošto smo razgovarali o nekim tačkama koje su vezane za Berlinski proces, on predviđa da se kasnije uvede mogućnost da se građani Zapadnog Balkana kreću između država sa ličnim kartama.

Srbija je već ranije prihvatila jedan takav aranžman vezano za Kosovo. Moja inicijativa bila je i da se dozvoli prolaz gasne interkonekcije između Srbije i BiH, što opet nisu stavili na dnevni red.

Fino sam im rekao da se jedino radujem što ih više neću gledati ovdje u Predsjedništvu.

Ovu igru trebamo igrati fer i pošteno. Mi još uvijek imamo želju da idemo evropskim putem, ali da Evropa sve više ima problema, i da oni nama trebaju objasniti sve to”, kazao je Dodik – prenosi Klix.

Kazao je i kako je proteklih godina svjedok, da evropski službenici i ambasadori u BiH govore šta treba da se uradi kako bi država dobila kandidatski status i da tad neće biti Ureda visokog predstavnika i stranih sudija u Ustavnom sudu.

“Sve se to naravno zadržava, i mi to moramo da primamo sa dosta rezerve. Odluka nije samo na nama, već na Evropskom vijeću. Nisam baš nešto oduševljen, više to shvatam kao neku vrstu podvale u kojoj se zadržava nelegitimni Schmidt”, mišljenja je.

Smatra da je “Predsjedništvo BiH neka rupa, neki bezdan” prije nego mjesto u kojem se odlučuje.

“Ovdje u Sarajevu žele da sve interkonekcije koje bi išle preko Hrvatske stave ovdje u Bosna gas ili BH gas, kako se već zove i upravljaju time, Hrvati to neće i zato mi ne možemo imati ovo. Šta mi imamo s tim?

To je stvar partnera u Federaciji koji trebaju to da rješavaju. Nije malo da ovdje dođe predsjednica Evropske komisije i zato sam ja ostao danas ovdje, da joj kažem da vrate Ustav BiH, inače ćemo mi iz ovoga izaći. Nemojte nas izazivati”, ponovio je Dodik.

Dodik je govorio i o fomiranju vlasti na nivou BiH te odgovorio na pitanje novinara da li postoji mogućnost da se formira vlast sa “izbornim gubitnicima”.

“Postoji, to smo već gledali, vidjet ćemo. Najkonfuznije je u Sarajevu. Vidjeli ste sinoć šta kaže Komšić.

Pratit ćemo sve sa HDZ-om, ja i Čović imamo dogovor, prije nego što budemo razgovarali sa federalnim partnerima, apsolutno definisati našu politiku.

Kako će se to kretati, ja to ne znam. Vjerujem da ćemo opet imati četiri poslanika u Domu naroda, člana Predsjedništva, možda će to samo ubrzati neke naše odluke, bez obzira na to šta ovi iz Evrope govore. Oni ne mogu sebi pomoći, a ne nama”, mišljenja je Dodik.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.