Lider SNSD-a Milorad Dodik se odvažio u “stolicama Brisela”: Neću dozvoliti da se potpiše dokument koji kvalifikuje sukobe u Ukrajini

Neću dozvoliti da se potpiše bilo kakav politički dokument u kome se na bilo koji način kvalifikuju sukobi u Ukrajini, poručio je danas iz Brisela predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik je na svom Twitter profilu napisao i: “Za sve političare iz RS obavezujući su samo zaključci Narodne skupštine Republike Srpske, koji kažu da ostajemo neutralni”.

Sastanak u Briselu je u toku. Na stolu je potpisivanje dokumenta o ključnim pitanjima za BiH koji bi trasirali naš put ka EU. Ideja domaćina je pokušaj vraćanja evropskog puta BiH u fokus interesovanja domaćih lidera.

S druge strane, njegov politički oponent, lider PDP-a Branislav Borenović rekao je da uopće ne želi potpisati sporazum.

“Vi imate luksuz da sebi možete priuštiti da mandat potrošite čekajući korumpiranu elitu da uvede vladavinu zakona. Moj narod i ja tu privilegiju nemamo. Mi se moramo suočiti sa surovom istinom.

Korumpirani političari i evropske vrijednosti ne mogu zajedno. Zbog toga, ne očekujete od mene da sa njima potpišem bilo šta, jer moje i njihove vrijednosti nisu i ne mogu biti iste”, naveo je Borenović u svom obraćanju u Briselu.

Dodik je uoči odlaska u Brisel rekao kako delegacija iz RS-a odlazi kako bi još jednom potvrdila svoje stavove o ruskoj invaziji na Ukrajinu, odnosno da to nije invazija.

“Reći ćemo da je to tragičan sukob koji treba da završi što prije i da smo mi za mir. Reći će i da smo mala zemlja koja nema nikakvog potencijala za doprinos idejama iz Evrope, ali da bi imali ogromnu štetu imajući u obzir našu veliku zavisnost od ruskih energenata”, kazao je.

On je kazao kako će potvrditi nastojanja da se nastavi sa evropskim putem BiH, ali da ona nije u NATO.

Na sastanku iz Republike Srpske učestvuju lideri SNSD-a Milorad Dodik, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, SP-a Petar Đokić, DNS-a Nenad Nešić i PDP-a Branislav Borenović.

Sastanku iz Federacije BiH prisustvuju predsjednik i potpredsjednik SDA Bakir Izetbegović i Šefik Džaferović, te lideri DF-a Željko Komšić, stranke Naroda i pravde Elmedin Konaković, SDP-a BiH Nermin Nikšić, Naše stranke Edin Forto i Nezavisnog bloka Senad Šepić.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.