Mađarski šef diplomatije Peter Szijjarto “zavapio” iz Mostara: “Molim zvaničnike EU da sa Miloradom Dodikom razgovaraju”

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto stigli su danas u Mostar povodom otvorenja Mostarskog sajma.

Dodik je kazao da mu je zadovoljstvo što je razgovarao sa Szijjartom o saradnji koja je veoma intenzivna.

“Njemu i kolegama i premijeru Viktoru Orbanu sam čestitao veliku izbornu pobjedu, a to je važno i za nas u RS-u jer smo imali važne dogovore s tom strukturom i Mađarskom. Danas smo potvrdili da ćemo sve te dogovore i nastaviti da realizujemo i tragamo za novim projektima i sarađujemo”, kazao je.

Dodik je istakao da se Mađarska zalaže za stabilizaciju i mir na Balkanu i razumijevanje situacije.

“Mađarska je dobar prijatelj za sve ljude u BiH i njihov interes je isključivo da podignu ekonomiju, bolje razumijevanje, stabilnim političkim odnosima i politikama koje zajedno dogovorimo. Kao član Predsjedništva mu se zahvaljujem”, dodao je.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szzijarto je izjavio da Mađarska vodi odgovornu dobrosusjedsku politiku – prenosi Klix.

“Nama je u interesu da na Zapadnom Balkanu vlada mir i stabilnost. Tačno znamo da su za to potrebni i ekonomski uslovi s toga smo odlučili da preduzmemo ozbiljan program ekonomskog razvoja u BiH i u RS-u. Taj program će se sprovesti na osnovu dogovora sa Dodikom. Već ovog mjeseca će biti rsapisani konkursi vezano za program ekonomskog razvoja, a u prvom krugu je predviđeno da Mađarska osigura 30 miliona eura”, rekao je.

Šef mađarske diplomatije je zatim kazao kako smatra da se sankcijama ne može ostvariti mir i stabilnost.

“Zbog toga političare u EU molim da ne razgovaraju o predsjedniku Dodiku već da razgovaraju s njim jer će tako razumjeti ovdašnju situaciju. Evropskim političarima bi bilo prijeko potrebno da razumiju situaciju u regionu i Zapadnom Balkanu”, poručio je.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.