Maestralna Lana Pudar kreće po nove medalje, troje plivača predstavlja BiH na Svjetskom prvenstvu za juniore

U periodu od 4. do 9. septembra u izraelskom gradu Netanya održat će se svjetsko juniorsko prvenstvo u plivanju, na kome će sudjelovati 640 plivača iz 94 zemlje. Našu državu na ovom prvenstvu predstavljat će troje plivača; Lana Pudar, Iman Avdić i Kenan Dračić.

Vođa našeg tima je Damir Đedović, treneri su Goran Grahovac i Evelin Avdić, a fizioterapeut je Miodrag Ranđelović.

Najbolja bh. plivačica i jedna od najboljih mladih svjetskih plivačica Lana Pudar, svakako da je najveća uzdanica našeg tima i od nje se najviše i očekuje na ovom prvenstvu.

Ovogodišnja trostruka juniorska prvakinja i rekorderka Evrope, svoj prvi nastup imat će u utorak 5. septembra u kvalifikacijama discipline 200 metara delfin.

Pored ove discipline, Lana će nastupiti u disciplinama 50 i 100 metara delfin, koje su na programu u srijedu, četvrtak, petak i subotu.

Prema riječima Damira Đedovića, poslije veoma napornog perioda priprema i takmičenja koji su iza Lane, na ovo prvenstvo putuju iz jednog laganijeg ritma treninga, jer su poslije nastupa na juniorskom prvenstvu Evrope u Beogradu i zadnjeg nastupa na svjetskom seniorskom prvenstvu u Japanu prije otprilike mjesec dana, morali smanjiti tempo i ritam treninga.

Kako je rekao Đedović, termin održavanja ovog prvenstva je vrlo nezgodan jer se maltene poklapa sa početkom nove plivačke sezone, te da su zbog toga pripreme za ovo prvenstvo pomalo specifične i drugačije u odnosu na prethodni period.

Posljednjih mjesec dana Lana je sa svojim timom provela u plivačkom kampu “High performance center Sierra Nevada” u Španiji, gdje su kako su nam rekli iz Laninog tima, najviše radili na oporavku i tehničkim komponentama treninga – prenosi Klix.ba.

Đedović je rekao da su prošle godine propustili svjetsko juniorsko prvenstvo koje se održalo u Limi (Peru) otprilike u istom terminu zbog veoma duge i naporne sezone.

Ipak, Lana je ove godine imala veliku želju da nastupi na ovogodišnjem svjetskom prvenstvu i da je vrlo motivirana da se u Izraelu predstavi u dobrom svjetlu.

Nadamo se da će se naša zastava i ovaj put zavioriti na pobjedničkom postolju, te da će nas i ovaj put obradovati odličnim rezultatima.

Nekako nas je na to navikla.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.