Mario Mihaljević tokom gostovanja kod Hadžifejzovića otvoreno: “Svi osjećaju da je nešto u Bosni magično i svi bi htjeli biti njeni vlasnici!”

Mario Mihaljević, novinar, radijski voditelj, bio je gost u “Centralnom dnevniku” sa Senadom Hadžifejzovićem na Face televiziji.

“Pustite na miru Bosnu! Bosna je srce Evrope! Evropa ne može biti Bosna! Svi osjećaju da je nešto u Bosni magično i svi bi htjeli biti njeni vlasnici!”

Htio sam spomen-ploču u Vukovaru koja neće imati imena, nacije i mržnje! Tražio sam da sve skupa objedinim i da pored te ploče i Hrvati i Srbi mogu odati počast! Zašto to ne bi bila ploča koju neće razbijati?! Snimio sam radijsku emisiju u Vukovaru 1991.!

Bilo je jasno da će doći do tragedije! Ivica Arbanas, zapovjednik odbrane Vukovara, imao je 22 i po godine! Gledao sam ga i nisam mogao vjerovati da je zapovjednik! U okupiranom Vukovaru je radila jedna birtija u koju smo ušli u pola tri noću, a tamo srpska narodna muzika!

Bili su specijalci iz Slavonskog Broda, a kasnije su svi poginuli! Konobarica mi je rekla da su joj naredili da puste tu muziku! Jedan specijalac mi je rekao:

“To smo slušali i prije rata, pa slušamo i sada! Ionako ćemo poginuti!”

“Pustite na miru Bosnu. Izvor svega dobrog i zlog na Balkanu je u Bosni! Bosna je sevdalinka, sevdah! Sevdah ćeš naći u svim dijelovima Balkana!

Sevdah je blues, muzika za dušu! Muzika je najbliža Bogu!

Nemam pojma kako mi dođu muzika i stih! Da znam, onda bih se uključio u stvaranje! Ako stvaraš po narudžbi, onda si krojač po mjeri!

Ako stvaraš kada ti dođe, onda je to spajanje s Graditeljem! Ne mislim da sam ja išta napisao! Ja sam bio samo medij!

Ima nekoliko mjesta gdje se osjećam drugačije: Solin, Istra, Portugal i Bosna! Bosnu osjećam kao živo biće, ona izgleda kao srce, ona je srce Evrope! Evropa ne može biti Bosna!

Svi osjećaju da je nešto u Bosni magično i svi bi htjeli biti njeni vlasnici! Ne možeš biti vlasnik! Za Bosnu je jedino rješenje da svi budu Bosanci”, kazao je on između ostalog.

Pogledajte cijelo gostovanje.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.