Marsela Bajramović, advokatica Fahrudina Solaka se oglasila nakon što je njen klijent osuđen na šest godina zatvora: “Sve govori suprotno ovakvim zaključcima što ste mogli čuti iz izdvojenog mišljenja sudije Perića”

Marsela Bajramović, advokatica Fahrudina Solaka, kazala je u srijedu kako prvostepena presuda u predmetu “Respiratori” ne proizilazi iz dokaza.

Bajramović je rekla kako se slaže sa svim opaskama advokatice federalnog premijera Fadila Novalića Vasvije Vidović koja je na vrlo emotivan način iznijela niz optužbi na račun određenih političara, sudije Gorana Radevića, kao i američkog ambasadora Michaela Murpheyja.

“Ja sam istog mišljenja i stajališta. Ne slažem se sa presudom jer ne proizilazi iz dokaza. Sve govori suprotno ovakvim zaključcima što ste mogli čuti iz izdvojenog mišljenja sudije Perića”, navela je Solakova advokatica.

Ona je dodala kako “loše procjene zakona ne mogu biti krivično djelo”, a da se u ovom slučaju ne radi čak ni o lošim procjenama nego da je sve urađeno “u skladu sa zakonom”.

Mirna Delalić, advokatica Fikreta Hodžića, vlasnika firme Srebrena malina, kazala je danas kako će se predmet “Respiratori” izučavati na pravnim fakultetima. Naglasila je kako je razočarana odlukom Suda Bosne i Hercegovine da njenog klijenta osudi na pet godina zatvora.

Delalić se “zahvalila sudiji Branku Periću na hrabrosti”, te je izrazila nadu da će se ovakva praksa uspostaviti.

Presudu je izreklo sudsko vijeće koje čine Branko Perić, Braco Stupar i Goran Radević. Sa osuđujućom presudom u potpunosti se nije složio predsjedavajući Branko Perić i on je izdvojio svoje mišljenje – prenosi N1.

Perić je u izdvajanju svog mišljenja rekao da pogrešno tumačenje i loša prosuda zakona ne mora značiti krivično djelo i da ponekad i sudije to rade pa za to ne budu osuđeni.

Ponovio je da je namjera u to vrijeme kada je vladala pandemija koronavirusa neko morao donijeti tu hrabru odluku da se nabave respiratori te da ne vidi namjeru da se bilo ko želio okoristiti, već da je to učinjeno u korist zdravlja građana, ali je saglasan za to da se trebala formirati Komisija koja bi donosila odluke kada je u pitanju nabavka medicinske odluke, ali smatra i da bi se i ona našla na optuženičkoj klupi.

U izdvojenom mišljenju on smatra da tužioci nisu uspjeli dokazati da su se osuđeni udružili da bi na kriminalan način nabavili respiratore već da su za svoej tvrdnje iznijeli poruke iz Viber grupa koje nisu bile i najjasnije.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić proglašen je krivim kao prvooptuženi u predmetu “Respiratori”, a prvostepeno je osuđen na četiri godine zatvora.

Osim njega u ovom predmetu proglašeni krivim su i optuženi Fikret Hodžić, vlasnik “Srebrene maline” koji je dobio pet, te bivši direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak koji je dobio šest godina zatvora. Radi se o prvostepenim presudama.

Jelka Miličević, federalna ministrica finansija koja je optužena za nesavjestan rad u službi za sada nije proglašena krivom.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.