Matematički genije iz BiH: Gimnazijalac riješio matematički problem star 58 godina!

U posjeti Gimnaziji “Jovan Dučić” boravio je prof. dr Vladimir Stojanović koji je napisao 120 knjiga iz matematike i tom prilikom dodijelio je poklone učeniku prvog razreda ove škole Vuku Jankovića koji je uspio da riješi njegov zadatak koji je star 58 godina. Na prigodnom času prisutni su bili nastavnici matematike kao i direktori škola koje je pogađao Vuk.

Profesor Vladimir Stojanović, koji je sastavio stotine hiljada zadataka za najmlađe koji su zadavali brige generacijama đaka, kaže da matematika nije bauk.

“Vuk je samo jedno od velikog broja djece koje je otkriveno po svojim sposobnostima i talentu. On je riješio jedan problem koji nijedan matematičar u 58 godina nije riješio.

Taj zadatak sam napisao kao mlad profesor i meni se tada činio lak, a imao sam dva rješenja. Davao sam svojim kolegama da riješe, ali to je odolijevalo decenijama”, naveo je Stojanović.

Stojanović kaže da je Vuka upoznao na Balkanijadi u Albaniji.

“Osnivač sam Balkanijade iz matematike i tu sam bio kao gost i dao sam knjige svakom učesniku, a unutra sam stavio taj zadatak. Niko ga nije riješio osim Vuka koji mi je nakon desetak dana poslao jedno od dva rješenja”, istakao je Stojanović za Trebinjelive.info.

Stojanović priča da ga je Vuk iznenadio i oduševio jer ovakvi zadaci traže kreativnost.

“Citiraću vam Miroslava Antića: ‘Svako dete ima krila samo mora da se seti gde mu rastu sakrivena i moći će da poletii’. I to je istina, to se odnosi i na matematiku.

Vuk je svoja krila otkrio na vrijeme. Prirodni dar za matematiku ima svako, pitanje je samo ko ga vidi. Ne može dijete samo da upija, mora neko da ga upućuje.

Najveći problem u nastavi matematike nije sama matematika i djeca već roditelji i nastavnici. Tamo gdje se pojavi pravi nastavnik nema djeteta koji ne voli matematiku. Matematika je danas ušla u pore svih zanimanja”, kaže Stojanović.

Vuk Janković izrazio je zahvalnost profesoru Stojanoviću, svojim profesorima, direktorima kao i Gradu Trebinju.

“Oduševljen sam ovim lijepim i velikodušnim gestom profesora kao i svih mojih profesora što su došli.

Zadatak je bio težak, ali kada vidite rješenje dođe vam da kažete da je taj zadatak za djecu. To rješenje zna da zavara jer bez obzira na to koliko ste zadatak rješili što je bitno, ako se želite baviti takmičarskom matematikom potrebna je kreativnost i da se razmišlja van standarda.

Bilo mi je potrebno desetak dana za rješenje”, objasnio je Janković.

Vuk Janković ovog vikenda ide na Balkansko prvenstvo iz matematike koje se održava u Varni u Bugarskoj.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.