Mehmedović burno reagovao nakon neugodnog iznenađenja iz SDA: “Želja je to da se napravi neprikosnoveni lider, kao u Sjevernoj Koreji, Bakir izetbegović”

Nakon što je Izborna komisija Stranke demokratske akcije (SDA) u okviru priprema za 8. Kongres Stranke demokratske akcije, koji se održava 14. oktobra 2023. godine održala sjednicu na kojoj je potvrdila kandidaturu aktuelnog lidera Bakira Izetbegovića, a odbacila Šemsudina Mehmedovića, jedini potencijalni protukandidat aktuelnom predsjedniku oglasio se nakon svega.

„Nakon svih peripetija, osporavanja, neprincipijelnog djelovanja, očekivano je (bilo) da će na zadnjoj prepreci uraditi takvu stvar.

Ja sam dostavio fotokopije nominacije 19 općinskih odbora.

Oni su vršili pritisak, jutros su vršili pritisak na neke da promijene stav, da podrže Bakira Izetbegovića.

Želja je to da se napravi neprikosnoveni lider, kao u Sjevernoj Koreji, Bakir izetbegović!

Na taj način će završiti ova farsa od Kongresa“, kazao je Mehmedović za Radiosarajevo.ba.

VEZANI TEKST: Potpuni preokret: SDA odbacila kandidaturu Mehmedovića za predsjednika stranke, Izetbegović jedini kandidat

Podsjetimo iz Izborne komisije SDA, između ostalog, osvrnuli su se i na kandidaturu Šemsudina Mehmedovića koji je u srijedu, 27. septembra, izjavio kako je prikupio dovoljno glasova za kandidaturu.

„Šemsudin Mehmedović je imao osam kandidatura općinskih/gradskih odbora.

To nije bilo dovoljno za ovjeru kandidature s obzirom da je za njenu ovjeru prema Statutu Stranke potrebna podrška najmanje tri kantonalne/regionalne organizacije ili 15 općinskih/gradskih organizacija.

Pored navedenog, Izborna komisija je na današnjoj sjednici sačinila listu kandidata za potpredsjednike Stranke, na kojoj se nalazi 25 kandidata.

Konačnu listu kandidata za potpredsjednike Stranke utvrđuje novoizabrani predsjednik, sa koje će delegati na Kongresu tajnim glasanjem birati devet potpredsjednika.

VEZANI TEKST: Prof. dr. Esad Bajtal nakon hladnog tuša za Šemsudina Mehmedovića iz SDA: “To je strah…”

Svi učesnici izbornog procesa imaju pravo ulaganja žalbe Apelacionoj komisiji u roku od dva dana“, saopćeno je iz SDA.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.