Milan Dunović iz DF-a javno kritikovao svog stranačkog šefa Željka Komšića zbog podrške imenovanju Tegeltije, naveo tri razloga zašto je to loše

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine Milan Dunović (DF) kaže da lider njegove stranke i član Predsjedništva BiH Željko Komšić nije trebao glasati za imenovanje Milana Tegeltije za počasnog konzula BiH u Rijeci. Komšić je prije nekoliko dana glasao ‘za’ ovu odluku, skupa sa ostalim članovima Predsjedništva Željkom Cvijanović i Denisom Bećirovićem.

“Ako je taj čovjek na crnoj listi, onda nije dobar potez postavit ga na ovu funkciju. Sva tri člana Predsjedništva su glasala za to.

Obrazloženje koje smo čuli jeste da je to ustaljena praksa, da jedni koče drugima i da je to jedan politički dogovor.

Ako vi ne odobrite jednog ambasadora, onda neki drugi član Predsjedništva neće odobriti vašeg i tako to ide. Ako mene lično pitate, ja ne bih podržao Milana Tegeltiju”, kazao je Dunović.

Voditelj Zvonko Komšić ga je upitao da li je to rekao predsjedniku svoje stranke Željki Komšiću.

“To su odluke koje donosi Predsjedništvo kao institucija. To nije nešto što se razmatra na sjednicama stranaka.

Ja sam vam rekao svoje lično mišljenje. Ja ne bih podržao Tegeltiju, ne samo zbog američke crne liste, nego i zbog koruptivnih radnji i zbog njegovog stava prema BiH”, kazao je.

Kritikovao je Zakon o sukobu interesa koji je nedavno usvojen u oba doma Parlamentarne skupštine.

“U tom zakonu se ne tretira sukob interesa u institucijama BiH, nego u institucijama na nivou BiH. Ta riječ ‘na niovu’ je suštinska razlika jer znači da se to odnosi samo na političare na državnom nivou.

To znači da se zakon ne odnosi na političare koji obavljaju funkcije na entitetskim, kantonalnim ili opštinskim nivoima. Zašto je to tako? Zato što SNSD i HDZ ponovo postave zahtjev pred Trojku, a oni kažu ‘ok, hajde da usvojimo bilo kakav zakon samo da ispunimo formu prema EU'”, rekao je Dunović.

Hoće li to biti uvaženo u Briselu?

“Mi kao društvo radimo sve da bi EU mogla odlučiti kako god želi. Ja gajim blagi optimizam, ali ne zbog ponašanja vladajuće strukture nego zbog geopolitičke situacije u kojoj bi bilo jako bitno da mi otvorimo pregovore i da nam se da datum”, kazao je Dunović.

Komentarisao je nesuglasice između Milorada Dodika i Borjane Krišto vezano za zakon o sudu BiH za koji je Krišto rekla da će se naći na sutrašnjoj sjednici Vijeća ministara. Dodik je to demantovao kazavši da su usvojena dva zakona koja su tražena od EU i upitao Krišto šta sada hoće’.

Dunović smatra da će taj zakon ipak biti usvojen, ali kaže da će ispuniti formu, a ne suštinu.

“Mislim da će se desiti dogovor – da li do sutra, u toku sedmice ili naredne sedmice, ne znam. Ali, mislim da će do dogovora doći.

Ali, ponovo se skreće pažnja sa suštine, a suština je nadležnost Suda BiH, suština je da se uopšte više ne govori o Vrhovnom sudu, a kako ćemo skrenuti pažnju javnosti – pa, tako što ćemo pričati o sjedištu Apelacionog vijeća”, kaže Dunović.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.