Milan Dunović javno isprozivao Dragana Čovića: “Za njega je RS svetinja i njemu su Hrvati u RS-u manje bitni”

U emisiji ‘7 Plus’ Hayat TV-a o izvještaju kojeg je Schmidt podnio Vijeću sigurnosti UN-a, utjecaju globalne krize na BiH i drugim aktuelnostima govorio je Milan Dunović, potpredsjednik Federacije BiH.

Kada je u pitanju Schmidtov izvještaju pred Vijećem sigurnosti UN-a, Dunović je kazao kako svi problemi sa kojim se naša zemlja susreće ne mogu stati u jedan izvještaj.

“Međutim, dobro je što se obratio pred Vijećem sigurnosti. Time je prikazao realne blokade i razdvojio ono što se dešava na državnom i federalnom nivou. Prozvao je i Marinka Čavaru, koji namjerno i svjesno blokira imenovanje sudija Ustavnog Suda BiH po instrukcijama HDZ-a.

On već dvije godine ne obavlja svoj posao. Naime, postoji Ustavni sud koji broji devet sudija, a mi ih imamo pet.

Svaka odluka mora biti jednoglasna i sve sudije moraju doći na Sjednicu kako bi se ista održala. Njihovo djelovanje je otežano, jer se od devet sudija po Ustavu Federacije, sedam bira u Vijeću za vitalni nacionalni interes i to Vijeće ne postoji zbog opstrukcija HDZ-a Svaki zakon koji dođe u Dom naroda Federacije, 2/3 delegata Kluba jednog naroda može da uputi inicijativu da li je tim zakonom povrijeđen njihov vitalni nacionalni interes.

Ako HDZ to uradi za zakon koji nema nikakve veze sa vitalnim nacionalnim interesom, Vijeće za vitalni nacionalni interes se treba očitovati, a pošto ga nema, taj zakon se skida sa Dnevnog reda – pojasnio je Dunović.

Sramotna izjava Zorana Tegeltije

Kada su u pitanju neustavni zakoni koje je usvojila NSRS-a, Dunović navodi kako to nije pokušaj državnog udara, nego čist primjer državnog udara, tačnije uzurpacije vlasti.

“Država je nadležna za određene stvari. Odgovor na sve to je blag i nikakav. To je državni udar. Vlast je od države oteta, entitet je neustavno preuzeo ingerencije. Schmidtova reakcija je sasvim opravdana i smatram da i ostale zakone koji su samo odgođeni za provođenje treba staviti van snage, jer će oni biti ozbiljan problem.

Jasno je da Dodik i SNSD neće odustati od svojih ciljeva – smatra potpredsjednik Federacije BiH.
Tvrdi kako je sramotna izjava predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije koji je kazao da se u ‘Vijeću sigurnosti UN-a nije mogao obratiti samo zato što je Srbin’.

Dodao je kako ideja o trećem entitetu za koji se kroz Izborni zakon žustro zalaže HDZ uopće nije zamrla, te ona živi već dugi niz godina.

Čović je o tome govorio prije nekoliko godina i u inostranstvu. On igra toplo-hladno, pa se spominje reorganizacija samo Federacije, jer je za njega RS svetinja i njemu su Hrvati u RS-u manje bitni. Čović se krije iza udruženja građana.

Ovo što radi on i stranke koje ga podržavaju je i predizborni trik i stvar koja se mora uzeti veoma ozbiljno. Njegove namjere su takve, krajnje ozbiljne. Priča o trećem entietu i legitimnom predstavljanju traje godinama

. Čović i oni koji ga podržavaju pokušavaju zaplašiti Hrvate u BiH da su ugroženi od nekog drugog, a ustvari najviše su ugroženi od strane HDZ-a, koji ih vješto koristi kao živi štit. Čović to radi radi sebe, jer treba prikririti sebe i svoje kriminalne radnje, ali time pravi političke ciljeve određenih političkih stranaka i pojedinaca iz Hrvatske – naglasio je Dunović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.