Milorad Dodik ispred Suda BiH poručio: Moja pluća nisu naviknuta na ovo, neko želi da se zatrujem, nećete se obračunati sa RS-om

Nakon što je ponovo odgođeno ročište predsjedniku bh. entiteta Republika Srpska Miloradu Dodiku on se obratio medijima i kazao da smatra da je Tužilaštvo BiH neozbiljno i neobjektivno i da ovoj instituciji sjede diletantni. Izrekao je kritike na račun tužioca Tužilaštva BiH Nedima Ćosića koji vodi predmet protiv njega i Miloša Lukića u Tužilaštvu BiH.

“Kako možete da imate povjerenja u tužioca koji je nakada bio sudija i sudio sudiji Suda BiH zato što je navodno primila mito, a onaj ko je dao mito suđeno mu je ovdje i osuđen na kaznu zatvora. A taj tužilac oslobodio tug tužioca.

Hoćete da govorimo o objektivnosti tih ljudi. To su muslimanski orjentisani tužioci koji žele da procesuiraju Republiku Srpsku”, rekao je na početku obraćanja – prenosi Klix.ba.

Ponovio je da je neustavan visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt kao i Sud.

“Mi ćemo iskoristiti svaku pravnu mogućnost da pokažemo da je nesposoban tužilac i da je motivisan svojim prizemnim nagonima.

On je čovjek koji ne može da predstavlja Tužilaštvo u bilo koje pogledu. Sa stručnog stanovišta on nije pravnik jer da jeste ne bi dozvolio sebi da pokrene ovaj spor jer znamo da toga u zakonu nema”, rekao je.

Dodao je će se suđenje njemu pretvoriti u suđenje BiH.

“Nećete se obračunati sa Republikom Srpskom”, istakao je.

Kaže i da nije separatist i da želi da živi u ustavnoj zemlji.

“Ako muslimani sada slavodobitno uživaju što ja dolazim ovdje po ružnom danu, čak u činjenici da je Sarajevo danas najzagađeniji grad, tj. dolazim iz Laktaša koje je najčistije na svijetu.

Onda moram da razmišljam da meni ovo neko namjerno radi, da se zatrujem nečim. Moja pluća nisu naviknuta na ovo”, naglasio je.

Ponovio je da smatra da je ovaj sudski postupak koji se vodi protiv njega namješten.

Komentarisao je hapšenje predsjednika Suda BiH Ranka Debevca i bivšeg direktora OSA-e BiH Osmana Mehmedagića.

“Je li moguće da predsjednik Suda BiH može biti priveden i da imam povjerenje u ovaj sud.

Mislim da je ovo sve namješteno. Nikada se nisam sreo ni s Debevcem ni Mehmedagićem.

Čim sam vidio onog Murphya kaže, Bakir Izetbegović je neodgovorno upravljao OSA-om, ja sam znao da su OSA-om kad je bio Osmica upravljao SAD. Pristao sam da dolazim, jer ne želim da bilo ko, ni Bošnjak ni Hrvat bude ovako procesuiran”, rekao je Dodik.

Dodao je da mu sudija djeluje kao profesionalac i da njegov odnos nije vezan za njega lično nego za Tužilaštvo i Sud BiH.

“Ne može se poštovati sud koji se na ovaj način ponaša i ima predsjednikakoji na ovaj način radi.

Ne može da se desi da sud u prethodnom postupku pošalje sudiju koja nije htjela da uvaži nijedan argument”, rekao je.

Dodao je da je namjeravao doći u Sarajevo avionom, ali da se nije mogao spustiti te da troši vrijeme koje je mogao utrošiti na drugi način jer ima, kako kaže, pametnijeg posla kao entitetski predsjednik.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.