Milorad Dodik izrevoltiran izjavom kosovskog političara Albina Kurtija: “Sebi je dao za pravo da dijeli lekcije po regionu”

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je predsjedniku Vlade Kosova Albinu Kurtiju “da prestane sa destabilizacijom “južne srpske pokrajne” (Kosovo) i cijeli Balkan će biti miran”.

Na pitanje da prokomentariše Kurtijevu izjavu da je “RS prijetnja stabilnosti za Zapadni Balkan”, Dodik je poručuo da je Kurti prepoznat kao osoba koja ne poštuje sporazume.

“Svako malo destabilizije “južnu srpsku pokrajnu”, sad je dao sebi za pravo da dijeli lekcije po regionu. Kad se već drznuo da komentariše RS, onda bi bilo pametnije da kaže da RS treba da ima isti status kao Kosovo”, kazao je Dodik.

Podsjećamo, Kurti je poručio da je RS postala postala svojevrsni ruski Kalinjingrad grad u regionu, te da je prijetnja stabilnosti za Zapadni Balkan.

Naime, premijer je istakao da je od SAD zatražio da pomognu Kosovu da uđe u NATO.

– Želimo da uđemo u NATO i EU, ali je vrlo moguće da zbog mnogih faktora možemo da uđemo u NATO prije nego u EU. Tražili smo od SAD-a da nam pomognu u pogledu članstva u NATO-u. Dobili smo odgovore i usko smo sarađivali i pravimo neku vrstu tranzicije naše vojske – rekao je on.

Proširiti sukob

Dodao je da Kosovo povećavalo budžet za odbranu za 52 posto i te da vidi SAD kao neizbježnog saveznika u jačanju i zaštiti kosovske sigurnosti te u koracima prema članstvu u NATO.

– Vjerujem da će ruskom invazijom na Ukrajinu izgledi i brzina članstva Kosova u NATO porasti – rekao je Kurti.

Podsjećamo, za CNN je ranije kazao da Kosovo mora da bude veoma oprezno jer bi Srbija mogla da odigra ulogu proxyja Ruske Federacije na Zapadnom Balkanu.

– Rusko ministarstvo odbrane ima posebnu kancelariju u okviru Ministarstva odbrane Srbije. Sada, kada ruski blic krig u Ukrajini propada, mi smo zabrinuti da oni mogu da pokušaju da prošire sukob i da Zapadni Balkan može da bude novo rusko bojište putem njihovih proxyja (posrednika) – Srbije ili RS – rekao je Kurti.

Kopnene granice

Kurti je kazao da je Rusija zainteresirana za nastavak rata i da ga vidi kao prijetnju ne samo za Moldaviju i Gruziju već i za Zapadni Balkan preko Srbije, dodavši da je RS postala svojevrsni Kalinjingrad u našem regionu, prenosi Kosovo online.

Podsjećanja radi, Kalinjingradska oblast je ruska eksklava koja graniči s Litvanijom na sjeveru, s Poljskom na jugu, te s Baltičkim morem na zapadu.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.